Spreidingsplan ‘Pas Question’ grove belediging inwoners van de Rand

Op 16 oktober 2015, over deze onderwerpen: Luchthaven Zaventem, Mobiliteit

Het nieuwe spreidingsplan dat de Brusselse actiegroep ‘Pas Question’ voorstelde is op zijn minst opmerkelijk te noemen: alle vluchten moeten volgens het plan over de Vlaamse Rand passeren én Erps-Kwerps moet verdwijnen. Een ware belediging voor de inwoners van de Rand.

De Brusselse actiegroep ‘Pas Question’ stelde dinsdagavond onder enorme publieke belangstelling haar spreidingsplan voor de luchthaven van Zaventem voor. Het plan is opgebouwd rond 3 maatregelen: het afschaffen van de nachtvluchten, het verschuiven van alle vluchten naar de Vlaamse Rand en het verlengen van landingsbaan 25L.

De maskers vallen af

Het voorstel is absoluut onaanvaardbaar, maar schept wel duidelijkheid over wat de actiegroep écht wil: alle lasten voor Vlaanderen terwijl de lusten voor Brussel zijn. De maskers vallen af. Brussels Airport als het hen uitkomt, de luchthaven van Zaventem als het hen overlast bezorgd, zo eenvoudig is het.

Plan veegt Erps-Kwerps van de kaart…

De verlenging van de landingsbaan 25L betekent dat Erps-Kwerps en haar 6000 inwoners de facto moeten verdwijnen. Dit betekent ook dat de regio Leuven veel meer vliegbewegingen te verwerken krijgt. Vliegtuigen die er bovendien een pak lager zullen vliegen dan dat nu het geval is, aangezien de landingsbaan verschuift. En het gaat over de ruime regio Leuven: de impact van het plan reikt tot voorbij Tienen.

…en maakt wonen in de Vlaamse Rand onleefbaar

Daarnaast moeten alle vliegbewegingen, zowel landen als opstijgen dus, over de Vlaamse Rand gebeuren. Gemeenten als Machelen, Diegem, Vilvoorde, Grimbergen, Sterrebeek, Tervuren en Overijse zullen met dit plan de volle lading krijgen. Om de overlast die dat met zich mee brengt te sussen, stelt de actiegroep voor om ‘een schadevergoeding’ aan de inwoners van de Vlaamse Rand te betalen.

Actiegroep : "Vlaming ondergeschikt aan Brusselaar"

De motivering die de actiegroep gebruikt is onthutsend én beledigend: “een einde maken aan het milieu- en gezondheidsschandaal die de huidige spreiding inhoudt”. Voor de actiegroep is de gezondheid van Brusselaars dus belangrijker dan voor inwoners uit de Noordrand en Sterrebeek, die het hardst getroffen worden door het voorstel. Is een Brusselaar meer waard dan een inwoner van de Vlaamse Rand? Is een Brusselaar meer waard dan een Leuvenaar?

Evenwichtige spreiding nodig

De pseudowetenschappelijke onderbouw van het spreidingsplan is bedroevend. Men verwijst naar de manier waarop de ULB haar studies uitvoert en goochelt vervolgens wat met cijfers om ze te kunnen aandikken in hun voordeel. In plaats van een werkbaar voorstel dat een basis inhoudt voor verder overleg, heeft de actiegroep een gewoon een grove belediging voor de Vlamingen in de brede Vlaamse Rand gelanceerd.

De oplossing voor de problematiek ligt in een evenwichtige spreiding. De N-VA gaat voor een homogeen en coherent beleid voor de luchthaven en daarom streven we naar een samenwerkingsakkoord tussen Vlaanderen, de Federale staat en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De economische meerwaarde van de luchthaven voor onze regio is immers enorm.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is