Eeuwenoud bos in Kortenberg voor de bijl

Op 25 april 2016, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Natuur
N-VA Kortenberg

Aan de Colombastraat in Kortenberg werd recent een groot stuk bos gekapt. Als waarnemend burgemeester betreurt Bart de kaalslag, maar hij wijst er op dat alle regels gevolgd werden en dat de gemeente niet bevoegd is in dit dossier.

Tegenover de sporthal van Kortenberg, tussen de Colombastraat en de Groenstraat, stond tot enkele dagen geleden een prachtig aaneengesloten bos. “Het bos is helaas deels privé-eigendom, en de eigenaar heeft besloten om een deel van het bos dat op zijn perceel ligt te kappen. Mijn hart voor de natuur bloedde toen ik de beslissing zag. De eigenaar had echter een geldige kapmachtiging en de gemeente kon de kapping niet tegenhouden, aangezien we als gemeente geen advies-of beslissingsbevoegdheid hebben voor het afleveren van dergelijke kapmachtigingen”, legt Bart uit.

Wettelijke procedures gevolgd

Die machtigingen wordt uitgeschreven door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), welke in dit dossier zijn rol gespeeld zoals het wettelijk kader dat voorschrijft. “Dat we ons aan te wet moeten houden is de evidentie zelve. We zullen er als gemeente dan ook nauwlettend op toezien dat de aanvullende voorwaarden die in de kapmachtiging beschreven werden nageleefd zullen worden.”

“Er moet opnieuw een bos komen”

Voor Bart is het duidelijk: Er moet absoluut opnieuw een bos komen. “De grond zelf is en blijft ‘bosgrond’, er moet dus opnieuw een bos komen. Dat kan op twee manieren: ofwel via een natuurlijke herstelbeweging van de natuur zelf ofwel via herbebossing. Zo een herbebossing kan de gemeente niet afdwingen, maar het ANB wel.”

“Helaas werd een geen verplichting tot herbebossing opgelegd en zal het dus decennia duren tot het bos weer helemaal terug is. Uiteraard controleert ANB of zo’n natuurlijke herstelbeweging aanslaat, maar als gemeente gaan we hier natuurlijk ook op toezien. Ik beschouw het als een persoonlijke taak om dit op te volgen. Het bos moet en zal terug in ere hersteld worden”, besluit Bart.  

Foto: LIV

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is