Kortenberg kan!

Kortenberg kan! in 12 thema's en 60 ideeën

Het is goed leven en wonen in Kortenberg, en dat willen we zo houden. Ook al staan we voor heel wat uitdagingen, we zijn er van overtuigd dat er nog talloze mogelijkheden zijn om van onze gemeente de plek te maken waar het ook voor volgende generaties aangenaam samenleven, wonen, werken en verenigen is.  Daar wil N-VA Kortenberg werk van maken!

Iedereen, van jong tot oud, krijgt de kans om onze thuis in Kortenberg mee vorm te geven. Als ondernemer of handelaar, als vrijwilliger in een vereniging of als lid van het op te richten  vrijwilligerskorps. Met N-VA levert het gemeentebestuur de handvaten aan om hier werk van te maken, zonder zelf in de plaats van of in concurrentie met te treden. N-VA biedt je de kans om je engagement in Kortenberg waar te maken…. want Kortenberg Kan dat, want jij kan dat!

N-VA Kortenberg biedt u als kiezer een duidelijke keuze, vertrekkende van onze basisprincipes, en vanuit het respect voor onze normen en waarden. Welke keuzes we maken voor Kortenberg en voor onze deelgemeenten lees je hieronder. Deze keuzes hebben we verder verfijnd en concreet gemaakt en 12 thema’s met 60 ideeën om van Kortenberg, Erps-Kwerps, Everberg en Meerbeek onze thuis te maken.

Inleiding Kortenberg kan ...

N-VA staat ook in Kortenberg voor iets

 

N-VA Kortenberg schrijft het verhaal van Kortenberg met trots onder de N-VA vlag. Want N-VA staat voor iets:

  • N-VA staat voor een Vlaams en groen beleid. We koesteren tradities en taal, en respecteren natuur en milieu. Ons streven is een Kortenberg waar deze waarden hoog in het vaandel staan. Kortenberg moet een plek zijn waar het Vlaamse karakter duidelijk voelbaar is, en waar elke inwoner trots is om deel uit te maken van onze gemeenschap.
  • Daarnaast geloven we in een omgeving waarin verenigen en ondernemen wordt gestimuleerd en niet tegengewerkt. Wij willen een klimaat creëren waarin bedrijven kunnen groeien en bloeien, met minder bureaucratie en meer ondersteuning voor lokale ondernemers. Innovatie en ondernemerschap zijn de drijvende krachten achter een welvarende gemeenschap, en wij zijn vastbesloten om deze te bevorderen.
  • N-VA staat ook voor rechten en plichten. Een sterke gemeenschap is gebouwd op wederzijds respect en verantwoordelijkheid. Iedereen moet gelijke kansen krijgen, maar ook bijdragen aan de samenleving. Dit betekent respect voor het Nederlands als onze voertaal, voor wetten en regels en een actieve bijdrage aan de gemeenschap. Wij willen een verhaal waarin iedereen die wil kan deelnemen aan een echte, hechte gemeenschap, mits men de lokale normen en waarden respecteert. Integratie en participatie zijn sleutelwoorden, waarbij nieuwkomers actief worden begeleid om volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk leven.
  • Het N-VA verhaal is er ook één van zorgzaamheid. We zorgen voor onze kwetsbare inwoners door een sterk sociaal beleid. Dit omvat zorg voor ouderen, ondersteuning voor mensen met een beperking en hulp voor gezinnen die het moeilijk hebben. Zorgzaamheid betekent ook investeren in gezondheid en welzijn voor alle inwoners. Dit is de basis van ons politiek engagement en ook de basis van ons aanbod aan de Kortenbergenaar. Een beleid dat zacht is voor zij die ondersteuning nodig hebben, maar streng voor zij die op misbruik uit zijn.

Wij gaan voor een Kortenberg waarbij we onze dorpen weer de charme van dorpen laten uitstralen. We willen onze inwoners de mogelijkheden geven om te ondernemen, zich te ontplooien en zich uit te leven. Een verhaal waarbij we iedereen de kans bieden om deel te nemen aan onze gemeenschap, om zich thuis te voelen, thuis in Kortenberg.

De echte opdracht van een gemeentebestuur

Het is de opdracht van een lokaal bestuur om de noodzakelijke middelen en hefbomen te voorzien om dit mogelijk te maken.

Hierbij hoort een gemeentebestuur dat ervoor zorgt dat de Kortenbergenaar waar krijgt voor zijn of haar belastinggeld. Dit houdt in dat we straten en buurten schoon en veilig maken, dat we een kwalitatief en toegankelijk onderwijsaanbod garanderen, en dat de gemeentelijke diensten vlot bereikbaar maken voor alle inwoners en ondernemers.

We investeren in moderne infrastructuur die aanzet tot vereniging en creativiteit, en we bieden zorg daar waar het nodig is. Bovendien willen we jongeren een toekomst in eigen streek bieden door een gezond financieel beleid te voeren waarbij belastinggeld spaarzaam en duurzaam wordt ingezet.

Een gemeentebestuur creëert de omgeving die inwoners, ondernemers en verenigingen kansen biedt om zich te ontplooien en behoedt zich ervoor om in de plaats te treden van of in concurrentie te gaan met andere initiatieven vanuit Kortenberg.

Met deze visie willen wij Kortenberg ontwikkelen tot een plaats waar iedereen zich thuis voelt en de mogelijkheden krijgt om te groeien en te bloeien. Samen kunnen we dit realiseren. Kortenberg kan dat!

Met focus op de basisdienstverlening

In de eerste plaats moet de basisdienstverlening voor onze burgers, ondernemers en bezoekers in orde zijn.

  • Straten en buurten moeten schoon en veilig zijn. Dit betekent regelmatige onderhoudswerken, een plan voor een nette gemeente en adequate verlichting. Veiligheid is een prioriteit, met goed onderhouden voet- en fietspaden, verkeersveilige zones, aandacht voor inbraakgevoelige buurten en een actieve handhaving om overlast te voorkomen.
  • Daarnaast is een kwalitatief onderwijsaanbod van groot belang. We willen ervoor zorgen dat alle kinderen in Kortenberg toegang hebben tot uitstekend onderwijs. Dit houdt in dat scholen goed uitgerust zijn, met moderne faciliteiten en een veilige, stimulerende leeromgeving. Wij ondersteunen leerkrachten en investeren in bijscholing om de onderwijskwaliteit te verzekeren. Hierbij benadrukken we al van in de kleuterklas het belang van de kennis van het Nederlands.
  • Onze gemeentelijke diensten moeten vlot toegankelijk en beschikbaar zijn voor alle inwoners. Dit betekent dat we werken aan een efficiënte en klantgerichte dienstverlening, waarbij iedereen snel en eenvoudig geholpen wordt. Digitalisering speelt hierin een belangrijke rol, met online loketten en digitale formulieren om het iedereen gemakkelijker te maken, maar elke digitale dienstverlening heeft een analoog alternatief.
  • Voor verenigingen, handelaars en ondernemers willen we een omgeving creëren waarin ze kunnen floreren. We maken werk van centrale ondersteuning waar ze terecht kunnen voor al hun vragen en administratieve zaken. We vereenvoudigen procedures en reglementen en bieden ondersteuning bij vergunningen, subsidies, het vinden van geschikte locaties of bij het organiseren van evenementen. Daarnaast zullen we netwerk- en opleidingsmogelijkheden organiseren om innovatie en groei te bevorderen.
  • Investeren in moderne, toegankelijke en goed onderhouden infrastructuur is essentieel om de sociale cohesie te bevorderen. We willen ruimtes creëren en opwaarderen waar mensen samen kunnen komen, sporten en verenigen, en dit in elk van onze deelgemeentes.
  • Zorg dragen voor de kwetsbaren in onze samenleving is een fundamentele plicht. Dit betekent dat we voldoende middelen vrijmaken voor ouderenzorg, ondersteuning voor mensen met een beperking en hulp aan gezinnen die het moeilijk hebben. We streven naar een inclusieve samenleving waar iedereen de zorg en ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft.
  • Tot slot moeten we inspanningen leveren om jongeren een toekomst in eigen streek te bieden. Dit betekent het creëren van opleidings- en werkgelegenheidskansen, het ondersteunen van jeugdinitiatieven en het aanbieden van betaalbare woonmogelijkheden. We willen dat jongeren de kans krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien in Kortenberg, zodat ze niet naar elders hoeven uit te wijken voor hun toekomst.

Met deze focus op basisdienstverlening willen we ervoor zorgen dat Kortenberg een aantrekkelijke, veilige en zorgzame gemeente blijft waar iedereen zich thuis voelt en optimaal kan leven.

Hefbomen voor een sterke gemeente

Een gemeente beschikt over diverse hefbomen om haar visie te realiseren en de basisdienstverlening te verzekeren.

  • Op lokaal niveau kunnen we ervoor zorgen dat regels en verplichtingen beperkt blijven. Door administratieve rompslomp te verminderen en regelgeving te vereenvoudigen, maken we het gemakkelijker voor inwoners en ondernemers om hun plannen en ideeën te realiseren. Een efficiënte overheid werkt sneller en effectiever, en dat komt iedereen ten goede.
  • Het gebruik van het Nederlands als bestuurs- en voertaal blijft een kernwaarde. Dit zorgt voor duidelijkheid en eenheid binnen de gemeente. We zetten blijvend in op het bevorderen van het Nederlands in alle openbare en private instellingen, van scholen tot verenigingen en bedrijven. Dit draagt bij aan de sociale cohesie en het gemeenschapsgevoel.
  • Verenigen, ondernemen en initiatief nemen wordt actief gestimuleerd. Hierbij verminderen we de administratieve overlast, beperken we het aantal reglementen en zorgen we voor (pro-)actieve ondersteuning van handelaars, verenigingen en buurtcomités.
  • Misbruik en overlast worden effectief aangepakt. Door strikte handhaving van wetten en regels, in combinatie met preventieve maatregelen zoals cameratoezicht en buurtinformatienetwerken (BIN's), zorgen we voor een veilige en leefbare omgeving. We treden hard op tegen vandalisme, sluikstorten en andere vormen van overlast, en stimuleren een cultuur van respect en verantwoordelijkheid.
  • Een gezond financieel beleid is cruciaal. We gaan spaarzaam en duurzaam om met belastinggeld, zodat we kunnen investeren in belangrijke projecten zonder de financiële toekomst van de gemeente in gevaar te brengen. Transparantie en verantwoording staan hierbij centraal, zodat inwoners precies weten waar hun belastinggeld naartoe gaat.
  • Zinvolle samenwerkingsverbanden worden opgezet om kwalitatieve diensten aan te bieden. Door samen te werken met buurgemeenten, hogere overheden, en private partners, kunnen we efficiënter en effectiever werken. Deze samenwerkingsverbanden stellen ons in staat om kennis en middelen te bundelen, waardoor we betere diensten kunnen leveren aan onze inwoners.
  • Tot slot, we bieden inwoners volop kansen om echt te participeren. We stimuleren burgerparticipatie door tijdige inspraakmomenten, onder andere door introductie van een dorpsraad in elke deelgemeente. Dit geeft inwoners de mogelijkheid om actief mee te denken en te beslissen over de toekomst van hun gemeente. Door betrokkenheid te vergroten, versterken we het gemeenschapsgevoel en zorgen we ervoor dat beleidsbeslissingen breed gedragen worden. Daarnaast brengen we transparantie in het bestuur van de gemeente door per beleidsdomein keuzes en beleidsbeslissingen voor te stellen en voor te leggen aan het publiek.

Met deze hefbomen in handen bouwen we samen aan een sterke, efficiënte en betrokken gemeente. Kortenberg wordt een plek waar regels helder en ondersteunend zijn, het Nederlands onze gemeenschappelijke taal is, ondernemen gestimuleerd wordt, misbruik en overlast geen kans krijgen, financiële gezondheid voorop staat, samenwerkingsverbanden waarde toevoegen en inwoners actief deelnemen aan het gemeenschapsleven.

Een visie voor nu en voor de toekomst

Onze visie voor Kortenberg strekt zich verder uit dan de komende zes jaar. We denken aan de lange termijn, en stellen ons voor hoe Kortenberg en onze dorpen eruit moeten zien in 2050. Dit betekent dat we een uitgebreide en doordachte visie moeten uittekenen, gericht op duurzame ontwikkeling, leefbaarheid en het behoud van het unieke karakter van onze gemeenschap.

Deze visie is niet alleen voor ons, maar ook voor de toekomstige generaties. We doen dit voor onze kinderen en kleinkinderen. We willen dat zij kunnen opgroeien in een Kortenberg dat hen trots maakt, een plek waar ze veilig kunnen spelen, leren en zich ontwikkelen. Een Kortenberg waar ze de kans krijgen om hun dromen na te jagen en een toekomst op te bouwen, zonder dat ze daarvoor hun thuis moeten verlaten.

Met dit in gedachten, streven we naar een Kortenberg dat zijn rijke geschiedenis en tradities koestert, terwijl het klaar is voor de uitdagingen en kansen van de toekomst. We willen dat onze dorpen levendige gemeenschappen blijven, met sterke sociale netwerken en een hoge levenskwaliteit. We willen dat onze kinderen en kleinkinderen opgroeien in een groene en duurzame omgeving, waar respect voor de natuur en ecologische verantwoordelijkheid vanzelfsprekend zijn.

Ons doel is een gemeente waarin iedereen zich thuis voelt, waar regels duidelijk en ondersteunend zijn, en waar elke inwoner een actieve bijdrage kan leveren aan de gemeenschap. Dit is de erfenis die we willen nalaten – een Kortenberg dat sterk, veerkrachtig en verenigd is, klaar om de toekomst met vertrouwen tegemoet te treden.

Samen bouwen we aan een duurzame toekomst voor Kortenberg. Voor ons, en voor de generaties die na ons komen. Kortenberg Kan!

Grote vraagstukken gaan we niet uit de weg

Om deze visie te realiseren, mogen we de grote vraagstukken niet uit de weg gaan. Hierbij zal N-VA geen afwachtende houding aannemen maar concreet en actief meedenken aan oplossingen voor deze en de volgende generaties:

  • Hoe houden we de verstedelijking en verBrusseling van Kortenberg centrum en de deelgemeenten tegen? Dit is een van de grootste uitdagingen waarmee we te maken hebben. We willen ervoor zorgen dat onze dorpen hun eigen identiteit en maatschappelijk weefsel behouden en niet verworden tot slaapdorpen. Dit betekent dat we actief beleid moeten voeren om lokale cultuur en tradities te behouden, en de bouw van nieuwe woningen en infrastructuur zorgvuldig moeten plannen om de dorpskern te beschermen.
  • Een ander belangrijk vraagstuk is de invulling van de N2, de ader die onze gemeente doorsnijdt. Het is cruciaal dat we de leefbaarheid en toegankelijkheid van het centrum verzekeren. Dit houdt in dat we slimme verkeersoplossingen moeten implementeren, veilige oversteekplaatsen moeten creëren en de infrastructuur en het parkeeraanbod zo moeten inrichten dat het aantrekkelijk blijft voor zowel bewoners als bezoekers. Enkel zo kan een opwaardering van Kortenberg centrum gerealiseerd worden.
  • Daarnaast moeten we nadenken over hoe we in de toekomst een juiste dienstverlening, infrastructuur en ruimte voor handel en ondernemen in elk van onze deelgemeenten kunnen verzekeren. We willen dat elke deelgemeente levendig en economisch sterk blijft, met voldoende voorzieningen en mogelijkheden voor lokale verenigingen en ondernemers om te groeien en te floreren.
  • Een ander cruciaal punt is onze bijdrage aan een duurzame toekomst voor de luchthaven van Zaventem, de grootste economische motor in onze regio. We moeten manieren vinden om de economische voordelen van de luchthaven te maximaliseren, terwijl we de impact op het milieu en de leefbaarheid van onze dorpen minimaliseren. Dit vraagt om innovatieve en duurzame oplossingen die zowel economische groei als milieubescherming bevorderen.
  • Ook de mobiliteitsknooppunten moeten op lange termijn aangepakt worden. We moeten nadenken over hoe we de verkeersstromen kunnen optimaliseren, de bereikbaarheid kunnen verbeteren en tegelijkertijd de impact op het milieu kunnen verminderen. Dit vraagt om geïntegreerde mobiliteitsplannen die rekening houden met de behoeften van zowel lokale bewoners als pendelaars. Dit vergt ook een actieve en pro-actieve rol als gemeente in de Verkeersregio Leuven met betrekking tot de dienstverlening van de Lijn.
  • Tot slot willen we het landelijke karakter, de open ruimte buiten de kernen en de waardevolle landschappen van Kortenberg vrijwaren voor de toekomst. Dit betekent dat we streng moeten toezien op bouwprojecten en ontwikkelingen die het landschap kunnen aantasten, en dat we actief moeten investeren in natuurbehoud en groene zones. Door het behouden en uitbreiden van natuurgebieden zorgen we ervoor dat Kortenberg een groene en aangename plek blijft om te wonen. Het is essentieel dat we niet alleen aandacht besteden aan de bebouwde omgeving, maar ook aan het omliggende landschap dat onze gemeente zijn unieke charme geeft.

Het spreekt voor zich dat veel van deze vraagstukken zich niet beperken tot de grenzen van Kortenberg. Daarom is het van essentieel belang dat we de juiste contacten en samenwerkingsverbanden onderhouden met buurgemeenten en hogere bestuursniveaus. Alleen door samen te werken kunnen we effectieve en duurzame oplossingen vinden voor de uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden.

Met deze langetermijnvisie bouwen we samen aan een Kortenberg dat zijn unieke karakter behoudt, een sterke economie heeft en een leefbare, duurzame toekomst biedt voor al zijn inwoners.

 

... Veiliger

Veiligheid is de basisvoorwaarde voor een leefbare gemeenschap. N-VA Kortenberg wil ervoor zorgen dat elke inwoner zich veilig voelt, zowel overdag als ’s nachts. Onze visie richt zich op een actieve aanpak van criminaliteit, met bijzondere aandacht voor inbraakgevoelige wijken, drugsproblematiek en overlast. We streven naar een sterkere aanwezigheid van de wijkagent in onze straten en zullen investeren in moderne technologieën zoals camerabewaking en slimme straatverlichting om de veiligheid verder te verhogen. Samen kunnen we bouwen aan een Kortenberg waar iedereen zich veilig voelt, zowel thuis als onderweg.

  • Jammer genoeg kennen we ook in Kortenberg te veel plaatsen waar op regelmatige basis drugs gedeald wordt. N-VA staat er op dat actieve handhaving en controles op dealen en drugsgebruik een prioriteit wordt voor politie HerKo.
  • Daarnaast stelt N-VA voor dat er versneld een risico-analyse en actieplan wordt opgesteld door HerKo voor de inbraakgevoelige wijken. Indien dit nodig blijkt,  plaatsen we hier extra camera’s op strategische locaties om criminaliteit en overlast te verminderen en om de pakkans te vergroten. BIN’s bewijzen hun nut en verdienen ondersteuning, maar extra inspanningen in preventiecampagnes en -trainingen voor onze inwoners zijn noodzakelijk.
  • Om het onveiligheidsgevoel te verminderen zullen we de straatverlichting ’s nachts niet meer doven. De ecologische impact van het doven is beperkt, en er zijn andere inspanningen te leveren die zowel naar duurzaamheid en financiële impact meer effect hebben.
  • Daarnaast moet de wijkagent opnieuw een echte wijkagent worden. De politiezone HerKo krijgt extra middelen en moet hiertoe ook resultaten kunnen voorleggen.

... Vlotter

Een vlotte mobiliteit is essentieel voor een goed functionerende gemeente. N-VA Kortenberg zet in op een slimme aanpak van mobiliteit waarbij we rekening houden met de specifieke noden van elke deelgemeente. Dit betekent dat we sluipverkeer willen verminderen, verkeersveiligheid verbeteren en investeren in betere infrastructuur voor fietsers en voetgangers. Daarbij hoort ook het herzien van fietsstraten zodat ze enkel ingezet worden waar dit echt nodig is. We streven naar een goed doorstroombeleid op onze grote verkeersassen, zoals de N2 en de Stationsstraat, en we pakken de knelpunten aan op de fietssnelweg F3. Zo zorgen we voor een Kortenberg waar iedereen vlot kan bewegen.

  • We maken werk van een slimme en dynamische mobiliteit waarbij we bv. verkeersborden op een zinvolle manier plaatsen en snelheidsbeperkingen enkel instellen tijdens piekuren. Een actief beleid wordt uitgewerkt om sluipverkeer tegen te gaan en de doorstroom op belangrijke verkeersassen te verbeteren. De assen door de dorpskernen van Erps-Kwerps, Everberg en Meerbeek (ten noorden en ten zuiden van de N2)  krijgen een plan van aanpak.
  • We zetten de inspanningen om fiets- en voetpaden aan te pakken, en elke schoolomgeving verkeersveiliger te maken verder. Hierbij wordt elke schoolstraat voor zover mogelijk op een uniforme wijze ingericht gebruik makend van moderne technologie.
  • De invoering van fietsstraten wordt geherevalueerd en enkel ingezet daar waar het zinvol is, namelijk in drukke kernen waar verschillende vervoersmodi samenkomen. Dit in tegenstelling tot fietsstraten op den Tomme, Lelieboomgaarden, Leuvenstraat of Kerselarenstraat.
  • N2 – Stationsstraat – zone achter station: een echte visie wordt uitgetekend om zone station, alsook aansluiting met fietssnelweg F3, richting centrum te ontsluiten voor de zwakke weggebruiker. We werken eindelijk de knelpunten op de F3 weg.

... Dichterbij

Een gemeente waar je je gehoord en betrokken voelt, is een sterke gemeente. N-VA Kortenberg wil de afstand tussen het bestuur en de inwoners verkleinen door inspraak en transparantie te vergroten. We streven naar meer directe betrokkenheid door onder andere dorpsraden in te voeren voor elk dorp en regelmatig gemeenteraadszittingen te organiseren in verschillende deelgemeenten. Bovendien willen we mobiele diensten introduceren die inspelen op de behoeften van specifieke doelgroepen, zoals een bib-bus. Zo zorgen we ervoor dat elke inwoner toegang heeft tot gemeentelijke diensten en beslissingen op maat van hun buurt.

  • We onderzoeken samen met het Welzijnshuis om voor specifieke doelgroepen een basisdienstverlening aan huis te voorzien en bekijken of we op regelmatige tijdsstippen mobiele diensten naar de deelgemeenten kunnen brengen. Dit kan bv via een bib-bus naar het dorp en de lokale school.
  • Vanuit het gemeentebestuur zorgen we ervoor dat elke schepen minstens 2 x per legislatuur in een openbare zitting  zijn/haar beleidsdomeinen presenteert en verdedigt. 1x per legislatuur organiseren we de gemeenteraadszitting in Meerbeek, Erps, Kwerps en Everberg.
  • We installeren een dorpsraad per deelgemeente voor die projecten die een belangrijke impact hebben op het leven in die deelgemeente (bv. herinrichting dorpskernen, circulatieplan, grote investeringen, …). Een dorpsraad kan ook steeds het gemeentebestuur interpelleren bij specifieke beslissingen. De bestaande adviesraden erkennen we terug in hun expertise en betrekken we actief bij beleidsvoorstellen.

... Trotser

Kortenberg heeft een rijk historisch en cultureel erfgoed waar we trots op mogen zijn. N-VA Kortenberg wil deze waardevolle plekken op de kaart zetten en onze dorpen een eigen identiteit geven. Dit doen we door belangrijke historische momenten te herdenken en in de kijker te zetten, zoals het “Charter van Kortenberg”, dat we willen laten opnemen in de Canon van Vlaanderen. Daarnaast plannen we om markante plekken in elke deelgemeente op te waarderen, wandel- en fietsroutes te verbeteren en een jaarlijks evenement te organiseren waarbij één deelgemeente centraal staat. Zo zorgen we voor een bruisende gemeenschap met aandacht voor erfgoed, natuur en lokale handel.

  • We kennen zoveel mooie plaatsen in onze gemeente. Per deelgemeente kiezen we één locatie waar we het mogelijk maken om te Trouwen in Open Lucht.
  • Net zoals andere gemeenten willen we ons landschap en netwerk van voet- en buurtwegen opwaarderen door:
    • Het plaatsen/bouwen van een “Karter”-landmark/blikvanger (denk aan kerkje in Borgloon, Vloeibergtoren, …) als toeristische trekpleister
    • Onze voetwegen en waterlopen een plaatselijke naam te geven, zoals in de volksmond gebruikt
    • Fiets- en wandelroutes te laten aansluiten op horeca en handel in onze kernen.
  • Kortenberg kent een zeer rijke geschiedenis. We schrijven samen aan het verhaal van Kortenberg in 10 historische gebeurtenissen, wat we koppelen aan fiets- en wandelroutes en waarrond we een programma uitwerken voor onze scholen. We ijveren ervoor om het “Charter van Kortenberg” te laten opnemen in een herziening van de Canon van Vlaanderen.
  • Dit gaat gepaard met een opwaardering van het lokale erfgoed, waarbij we bekijken hoe op termijn het kasteel en park van de Merodes kan ontsloten worden naar het grotere publiek toe.
  • Met tal van kleinere en grotere ingrepen worden onze dorpskernen verder aangekleed en gezelliger gemaakt. En we brengen elk dorp in de juiste stemming met gepaste seizoensversiering, niet enkel de Leuvensesteenweg.
  • Elk jaar plaatsen we één van onze deelgemeenten in de kijker, met een aangepast jaarprogramma samen met en door de lokale verenigingen, handelaars en inwoners.

... Netter

Een propere en nette omgeving is de basis voor een leefbare gemeente. Netheid begint met een goed georganiseerde aanpak en strikte handhaving. Daarom willen we een schepen van Netheid en Schoonheid aanstellen, die een helder en effectief Netheids-plan opstelt en implementeert. We zetten in op zowel sensibilisering als handhaving, en zorgen ervoor dat de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft door gemeentelijke gebouwen en openbare ruimtes goed te onderhouden. We pakken zwerfvuil aan met een meldpunt en activeren leefloners en werkzoekenden om te helpen in netheidsprojecten. De samenwerking met initiatieven zoals Mooimakers versterken we, en we verhogen de boetes voor vervuiling om onze gemeente proper en aantrekkelijk te houden.

  • We duiden een schepen van Netheid en Schoonheid aan, die een Netheids-plan uitwerkt en erop toekijkt dat netheid met de juiste focus en prioriteit zal aangepakt worden. Sensibiliseren en handhaven gaan hierbij hand in hand.
  • Als gemeentebestuur geven we zelf het goede voorbeeld. We zorgen ervoor dat de (omgeving van de) gemeentelijke gebouwen en infrastructuur er steeds net en ordentelijk bij ligt. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar het onderhoud en (her)aanleg van de diverse kerkhoven.
  • We benutten beter bestaande parken en groenzones en bekijken waar gericht nieuwe groene ruimtes kunnen gecreëerd worden. Maar daar waar er groenperken werden aangelegd, of bloembakken, of … zorgen we ervoor dat er tijdig en regelmatig in onderhoud wordt voorzien. Ons groenbeheer is natuurinclusief, met een maaibeheerplan waarin ook extensief maaibeheer een plaats heeft.
  • Een meldpunt wordt versterkt/uitgebouwd waar gevallen van zwerfvuil, vernieling, graffiti, … met de juiste prioriteit behandeld worden. Hiertoe worden leefloners  en/of werkzoekenden waar mogelijk geactiveerd in een vliegende ploeg voor netheids- en onderhoudsprojecten. We bieden verdere ondersteuning aan de Mooimakers. De aanpak van zwerfvuil wordt versterkt door middel van extra camera’s op strategische locaties, een striktere handhaving en het verhogen van boetes voor vervuiling en overlast.

... Klantgerichter

We streven naar een gemeente waar de dienstverlening vlotter en toegankelijker is. Door de openingsuren van het Administratief Centrum uit te breiden en de administratieve procedures te vereenvoudigen, willen we zorgen voor minder rompslomp voor onze inwoners. We zetten in op betere communicatie over geplande werken en bieden een “EHBO-desk” aan om verenigingen praktisch te ondersteunen. De parkeerproblematiek pakken we aan door meer plaatsen te voorzien in dorpskernen. Digitalisering van diensten blijft een prioriteit, met steeds een volwaardig analoog alternatief voor wie dat nodig heeft.

  • We herbekijken de openingsuren van het Administratief Centrum en evolueren mee met de tijd en zoeken naar het juiste evenwicht tussen reserveren en vrije afspraak. De uren van permanentie (van onthaal) op het Administratief Centrum worden sowieso uitgebreid.
  • Tegen 2030 zorgen we ervoor dat 30 overbodige regels en/of (subsidie, belasting) reglementen worden afgeschaft, om zo de administratieve overlast voor onze inwoners te verminderen. Waar mogelijk verlagen we belastingen. In elk geval, met N-VA zal er geen verhoging van of nieuwe belasting worden ingevoerd.
  • Er wordt actief ingezet op een gepaste en tijdige communicatie naar onze inwoners om overlast bij werken zoveel als mogelijk te beperken. Op een doordachte manier worden werven ingepland zodat er niet teveel werken gelijktijdig bezig zijn zodat onze inwoners hun dorp bijna niet meer in of uit kunnen.
  • We installeren een echte EHBO – desk: “Eerste hulp bij organiseren” waarbij we (al dan niet startende) verenigingen of buurtcomités op weg zetten om op een juiste manier aan de slag te gaan met het organiseren van evenementen.
  • We zorgen voor voldoende parking in de dorpskernen voor alle vervoersmiddelen, dus ook voor de auto zodat diensten, handel en horeca goed bereikbaar blijven. We stoppen de explosie aan parkeerbonnen.
  • De dorpskernen moeten hierbij ook bereikbaar blijven voor senioren en mindervaliden. Daartoe nemen we  ook extra maatregelen om de voetpaden in de dorpskernen aan te pakken.
  • We schakelen een versnelling hoger in de digitalisering van dienstverlening, en gebruiken de winst die hiermee gepaard gaat om een volwaardig analoog alternatief te blijven aanbieden waar nodig.

... Werken & Ondernemen

Wij zetten sterk in op het versterken van de lokale economie en creëren een omgeving waar ondernemers kunnen floreren. We werken aan een horecaplan om het horeca-aanbod in elke deelgemeente te versterken en het centrum van Kortenberg aantrekkelijker te maken. De heraanleg van de N2 is essentieel voor het succes van de lokale handel. Verder gaan we in overleg met ondernemers en vereenvoudigen we procedures door een één-loketbeleid. Lokale producten en korte keten krijgen onze volle steun, net als duurzame landbouw. Samen bouwen we aan een economisch sterk en toekomstgericht Kortenberg.

  • Jammer genoeg kent Kortenberg een schraal en verschralend horeca aanbod. We werken een horecaplan uit samen met relevante lokale actoren om terug leven te brengen in de brouwerij, en trachten in elke deelgemeente een minimum aan handel en horeca mogelijk te maken.
  • Het handelscentrum in Kortenberg centrum is onlosmakelijk verbonden met de N2 / Leuvensesteenweg. Bij de heraanleg van de N2 leggen we de nadruk op het belang van onze lokale handel. Daarnaast houden we nauw in het oog welke nieuwe handelszaken er bijkomen via een streng uitbatingsvergunningskader. We bekijken bovendien wat er kan om gokgelegenheden volledig aan banden te leggen.
  • We gaan actief en structureel in overleg met de lokale (kleine & grote) ondernemingen om noden in kaart te brengen. Zoveel als mogelijk geven we kansen aan lokale ondernemers en vrije beroepen om opdrachten voor de gemeente uit te voeren. Zinloze reglementen schaffen we af of herleiden we tot een minimum en we voeren een één-loketbeleid om snel en volledig van antwoord te kunnen dienen.
  • We onderhouden ook een regelmatig contact met de verschillende actoren actief op en rondom de luchthaven van Zaventem om zo het economisch belang te kunnen vrijwaren zonder echter de leefbaarheid in de omgeving onder druk te zetten.
  • Werken aan een straat gebeuren grondig. N-VA staat voor een volledige aanpak waarbij fundering, riolering, nutsvoorzieningen, wegdek … tegelijk worden aangepakt, maar ook de aanpalende voet- en fietspaden. Dit in tegenstelling tot het rondstrooien met laagjes (verkiezings)asfalt. We vermijden bovendien dat een straat opnieuw opengelegd wordt voor nutswerken kort na (her-) aanleg.
  • We zetten alle middelen in om leefloners en werklozen te activeren, waarbij we een aanklampend, niet-loslatend beleid voeren.
  • We hechten belang aan de samenwerking met lokale boeren en producenten om duurzame landbouw en boslandbouw te bevorderen. Daarnaast stimuleren we het Straffe Streek kwaliteitslabel voor winkels en restaurants die lokale producten aanbieden. Met de organisatie/het faciliteren van streek-/boerenmarkten leggen we extra nadruk op het belang van de korte keten.

... Vlaamser

Kortenberg blijft trouw aan haar Vlaamse identiteit. We investeren in het versterken van het Nederlands in scholen en onder nieuwe inwoners door het aanstellen van taalcoaches en zomerscholen. Nieuwkomers begeleiden we actief om hen te integreren in onze gemeenschap via inburgeringscursussen. We promoten het Nederlands ook in het dagelijks leven, zoals in winkels en sportverenigingen. Daarnaast willen we innovatieve woonvormen mogelijk maken die jongeren en ouderen in hun eigen streek houden. Het behoud van onze Vlaamse cultuur brengen we onder de aandacht met initiatieven zoals de jaarlijkse 11-juli viering, en we zorgen ervoor dat onze Vlaamse waarden en normen een centrale plaats behouden in ons beleid.

  • Door het aanstellen van een taalcoach en het aanbieden van zomerscholen werken we aan de kennis van het Nederlands in onze basisscholen. We zorgen ook voor een aanklampend beleid waarbij ouders actief/actiever betrokken worden bij de schoolactiviteiten van hun kinderen.
  • Vanaf het onthaal van nieuwe inwoners wijzen we anderstaligen de weg naar en via het gebruik van het Nederlands in onze gemeente. Samen met onze handelaars zorgen we voor een “hier winkel ik in het Nederlands” campagne om zo  de drempel om Nederlands te spreken voor anderstaligen te verlagen. Ook sporten gebeurt in het Nederlands, verenigingen kunnen enkel aanspraak maken op ondersteuning en infrastructuur indien hieraan voldaan wordt.
  • Nieuwkomers volgen een inburgeringscursus en moeten actief begeleid worden om Nederlands te leren. We onderzoeken hoe de kennis van het Nederlands kan geëvalueerd worden bij de beoordeling van dossiers in het BCSD bv. door het introduceren van taaltesten.
  • We zetten in op een actief beleid rond wonen in eigen streek. We onderzoeken hoe nieuwe woonvormen zoals tiny houses en zorgwoningen/kangoeroe kunnen ingepast worden en passen de huidige voorschriften aan zodat ook in de deelgemeenten woningen met voldoende grootte en kwalitatieve volumes kunnen opgedeeld worden om bv. een aparte wooneenheid voor kinderen te voorzien.
  • Bij projecten rond betaalbaar wonen en sociale woningbouw ijveren we ervoor om in de toewijzingsvoorwaarden zoveel als mogelijk de band met de gemeente en vereiste taalkennis (Nederlands) opgenomen te zien.
  • We brengen Kortenberg als Vlaamse gemeente in het straatbeeld en maken werk van een academische “Karter”-zitting als onderdeel van de jaarlijkse 11-juli viering. Om te vermijden dat dit dode letter blijft, voorzien we in de meerjarenbegroting de nodige middelen voor de domeinen Integratie en Vlaamse Aangelegenheden die expliciet opgenomen worden in het beleidsplan voor Kortenberg ..

... Sporten & Verenigen

Sport- en verenigingsleven vormen het hart van onze gemeenschap. We ondersteunen onze lokale (sport)verenigingen volop, zodat jong en oud zich in hun eigen dorp kunnen ontspannen en ontplooien. In elke deelgemeente komt een polyvalente ruimte die is afgestemd op de specifieke noden van de lokale verenigingen. We herbekijken de invulling van de petanquehal op de Colomba-site om multifunctionele sportmogelijkheden te creëren. Het project aan de Noodbosweg krijgt een aanvulling, maar zonder onnodige financiële lasten voor de gemeente. Gemeentelijke locaties zoals de oude kleuterschool in Meerbeek behouden we als eigendom, zodat ze de lokale gemeenschap blijven dienen. We stimuleren naschoolse initiatieven en willen speeltuinen openstellen tijdens vakantieperiodes, en investeren in bijkomende speeltuinen in alle deelgemeenten.

  • Lokale (sport)verenigingen vormen de zuurstof voor onze gemeenschappen en verdienen volle ondersteuning. Elke burger jong en oud moet zich in eigen dorp kunnen ontspannen en uitleven. Er komt een polyvalente ruimte in elke deelgemeente toegespitst op de noden van de lokale (sport, recreatie…) verenigingen. We herbekijken of er een gedeeltelijk andere, multifunctionele invulling kan gegeven worden aan de petanquehal op de Colomba-site.
  • Aanvullend op de Colomba-site en de sportinfrastructuur in de deelgemeenten kan het project aan de Noodbosweg een invulling krijgen (complementair), evenwel zonder megalomane proporties aan te nemen en zonder schulden aan te gaan. Hier dient de mogelijkheid tot een publiek-private samenwerking onderzocht te worden
  • Locaties in het bezit van de gemeente in de dorpskernen blijven eigendom van de gemeente. Zo vrijwaren we deze sites, zoals de oude kleuterschool in Meerbeek, om ten dienste te kunnen staan van de lokale gemeenschap.
  • Schoolgebouwen gebruiken we maar mogelijk om al dan niet in naschoolse initiatieven te ondersteunen waarbij verenigingen, sporten,… de kans krijgen om initiatie aan te bieden (cfr. Sport & Opleiding). We bekijken of we de speeltuinen van/aan de scholen ook tijdens vakantieperiodes kunnen openstellen, en we bouwen bijkomende speeltuinen in onze deelgemeenten.

... voor Jong en iets minder Jong

Bij N-VA Kortenberg willen we dat jong en oud actief kunnen deelnemen aan het leven in onze gemeente. We zetten in op het bouwen van een vrijwilligerskorps waarin zowel jongeren als ouderen hun steentje kunnen bijdragen. We willen dat jongeren hun energie en creativiteit volledig kunnen benutten, zonder te veel administratieve overlast. Daarom investeren we in het moderniseren van jeugdlokalen en jeugdhuizen, en zorgen we voor een plek waar ook grotere fuiven georganiseerd kunnen worden. We zetten in op een vakantiejob-portaal zodat jongeren makkelijk werk kunnen vinden in de buurt.

Senioren krijgen de kans om hun ervaring te delen en bij te dragen aan buurtprojecten. We pakken voet- en buurtwegen aan en richten "zilverlinten" in voor veilige seniorenroutes met rustpunten. Digitale inclusie blijft belangrijk, dus bieden we workshops aan om senioren digitale vaardigheden bij te brengen. Tot slot willen we dat senioren zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en krijgen mantelzorgers de ondersteuning die ze verdienen.

  • We bouwen aan een vrijwilligersteam van jongeren, waarbij we jong (en voor wie wil iets minder jong) zich ten dienste laten stellen van onze gemeenschap. https://www.vlaanderenvrijwilligt.be/vrijwilligersbeleid/draaiboek/voor-...
  • We verminderen de administratieve overlast voor de (jeugd)verenigingen. Jongeren mogen hun engagement niet verloren zien gaan in onzinnige administratie, maar moeten hun energie en creativiteit ten dienste kunnen stellen van onze jeugd.
  • We investeren in de modernisering van jeugdlokalen en jeugdhuizen. Met goede afspraken geven we de kans om onze jeugdhuizen opnieuw te laten floreren.  En we voorzien dat in minstens één grote polyvalente ruimte grotere fuiven kunnen georganiseerd worden.
  • We erkennen dat jeugdbeleid verder reikt dan traditionele activiteiten zoals jeugdverenigingen, fuiven en vakantiejobs. Jongeren hebben ook behoefte aan een doordacht mobiliteitsbeleid, betaalbare huisvesting, een gezonde arbeidsmarkt, stimulansen om te ondernemen… Daarom bekijken we ook met lokale handelaars en ondernemingen hoe we een lokaal vakantiejob-portaal kunnen inrichten waardoor Kortenbergse jongeren in Kortenberg een centje kunnen bijverdienen.
  • De actieve senioren bieden we kans om kennis en ervaring te delen en in te zetten voor onze dorpen en verenigingen, in een knopjesdienst of om projecten tegen vereenzaming mee uit te bouwen. Hierbij is ook een rol weggelegd voor onze buurten. Wijk- en straatcomités zijn meer dan enkel feestorganisaties. Ze dragen bij tot de sociale cohesie en worden daarin  begeleid en ondersteund.
  • We werken een stoepenplan uit en we maken werk van “zilverlinten” (naar analogie met de schoolroutes), waarbij we in onze dorpscentra verzekeren dat de zachte verbindingen (voetpaden, buurt- en voetwegen), oversteekplaatsen en stoepen veilig en makkelijk toegankelijk zijn met voldoende rustpunten voor senioren en minder-validen. Bij openbare werken en activiteiten bouwen we een ouderentoets in rond toegankelijkheid en aanduidingen.
  • De dienstverlening maken we meer bereikbaar en waar mogelijk dicht(er) bij huis, met bv. diensten vanuit/in het woonzorgcentrum. We zorgen voor een duidelijke communicatie door middel van een seniorenmagazine. Om digitale inclusie te bevorderen, bieden we workshops aan waarmee senioren digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen, zodat ze toegang krijgen tot online diensten en informatie. 
  • We onderzoeken alle mogelijke alternatieve woonvormen om (zorgbehoevende) senioren zo lang als mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten verblijven. Hierbij zorgen we dat mantelzorgers onze aandacht en ondersteuning krijgen bij hun zware taken. We bieden branddetectoren aan voor senioren die zelfstandig thuis wonen.

... Groener

N-VA Kortenberg zet sterk in op een duurzaam en groen beleid dat onze unieke landschappen en natuurgebieden beschermt. We willen van Kortenberg een toegangspoort maken naar de Brabantse Wouden en de Groene Vallei, en zullen initiatieven ondersteunen om het toerisme te stimuleren, met respect voor ons waardevolle landschap. Daarbij nemen we onze verantwoordelijkheid voor de uitbreiding van lokale natuurgebieden en het behoud van het landelijke karakter van onze dorpen.

  • De gemeente moet zelf het goede voorbeeld geven. Dit betekent investeren in ontharding, het ondersteunen van lokale onthardingsprojecten, en inzetten op hernieuwbare energie. Daarbij maken we werk van een versnelde verledding van alle openbare gebouwen om zowel ecologisch als economisch verantwoord te verduurzamen. Bovendien zetten we volop in op bewustmaking door het organiseren van workshops, lezingen en campagnes over duurzaamheid en milieubeheer.
  • We zetten in op een actieve promotie van Kortenberg als toegangspoort naar de Brabantse Wouden en de Groene vallei. We nemen deel aan initiatieven om het (dag)toerisme hierrond te stimuleren. Kortenberg neemt hierbij haar verantwoordelijkheid in de bescherming en uitbreiding van de lokale natuurgebieden en ondersteunt een pro-actief beleid ter bescherming van het waardevolle, landelijke karakter van onze dorpen en landschappen. In het kader van de verschillende klimaatplannen vraagt de gemeente veel van haar inwoners om te verduurzamen. Voor N-VA moet de gemeente zelf eerst het goede voorbeeld geven, maar op een ecologisch en economisch zinvolle manier. Z
  • Milieuvriendelijke projecten en initiatieven worden actief gepromoot en aangevuld met workshops, lezingen en campagnes over duurzaamheid en milieubeheer.

... Zorgzamer

Kortenberg kan enkel sterk zijn als het zorg draagt voor al haar inwoners. N-VA zet zich in voor een gemeente waar ouderen, jongeren, mensen met een beperking en mantelzorgers zich gehoord en ondersteund voelen. We streven naar een inclusieve samenleving met toegankelijke zorg en diensten, die ruimte biedt aan persoonlijke noden en waardigheid. Met aandacht voor mantelzorg, dierenwelzijn, en kinderopvang zorgen we ervoor dat iedereen de ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft. We maken van Kortenberg een plek waar het goed leven is voor iedereen.

  • Mantelzorgers spelen een cruciale rol in onze samenleving. We willen hen ondersteunen door respijtzorg aan te bieden, zodat ze de nodige rust kunnen nemen. Daarnaast zullen we informatiesessies en training organiseren, en mantelzorgcafés oprichten waar mantelzorgers ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden.
  • Dierenwelzijn staat hoog op onze agenda. We zetten in op strikte handhaving tegen dierenmishandeling en verwaarlozing, en ondersteunen lokale initiatieven zoals dierenasielen. Via educatieve campagnes willen we bewoners bewust maken van verantwoord huisdierbezit en het belang van sterilisatie en adoptie. Kortenberg ontvangt al het label “Diervriendelijke gemeente 2.0” van de provincie. Wij gaan verder aan de slag om van onze gemeente de meest diervriendelijke gemeente van de regio te maken.
  • We willen een inclusieve gemeenschap creëren door de toegankelijkheid van openbare ruimtes te verbeteren. Dit omvat aangepaste infrastructuur en het investeren in ondersteunende technologieën die het dagelijks leven van mensen met een beperking vergemakkelijken. Dit combineren we met introductie van een toegankelijkheidstoets bij nieuwe initiatieven.
  • Jeugdzorg is essentieel om jongeren een veilige en stabiele toekomst te bieden. We zetten preventieve programma’s op die zich richten op vroegtijdige interventie, samenwerking tussen scholen, verenigingen en hulpverleners versterken, en veilige omgevingen creëren waar jongeren zich kunnen ontwikkelen. Werkende ouders hebben toegang nodig tot betaalbare en flexibele kinderopvang. We nemen onze regierol ter harte en ondersteunen private kinderdagverblijven in onze gemeente maximaal. 

 

 

Met dank aan Kortenberg in Beeld voor de foto's