Verslag Gemeenteraad van 8 februari 2021

Op 11 februari 2021
Gemeentehuis

Deze winterse GR, nog altijd vanuit ons kot, begon met een corona-overzicht en voorzichtig positieve corona-cijfers vanuit Kortenberg. Een trend waarvan we allen hopen dat deze zich mag verderzetten.

Ook tijdens deze GR waren we getuige van GR-voorzitter Ann Vandecasteele (OpenVLD) die uit haar rol viel toen ze de oppositie het woord wenste te ontnemen bij het toelichten van de ingediende punten en dit vanuit “efficiëntie-overwegingen”. Opnieuw een staaltje van de “participatie”-cultuur waar deze meerderheid prat op gaat. Na tussenkomst van N-VA fractieleider Hans keerde ze echter op haar stappen terug.

De belangrijkste agendapunten voor deze GR waren:

  • Motie tegen invoering Brusselse stadstol: volgend op een voorstel van de N-VA fractie in de GR van januari keurde de GR unaniem een motie goed tegen de eenzijdige invoering van kilometerheffing door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die neerkomt op een platte belasting voor de Vlaamse en dus ook Kortenbergse pendelaars. Een bewijs dat degelijk en constructief oppositiewerk loont, en dit in het belang van onze inwoners.
  • Standpunt met betrekking tot Regiovorming: de GR keurde het besluit goed waarbij Kortenberg voorkeur uitspreekt om deel uit te maken van regio Oost-Brabant, waarbinnen de meeste samenwerkingsverbanden nu al bestaan. Zeer bedroevend vast te stellen dat de GR slechts “mag” meepraten nadat door de burgemeester het standpunt al gecommuniceerd werd naar de gouverneur. Participatie, weet u wel.
  • Voorstel N-VA voor huwelijksplechtigheden in open lucht: de CD&V – Open VLD meerderheid stemde tegen ons voorstel om ook een burgerlijke huwelijksplechtigheid mogelijk te maken in open lucht, hoewel verschillende gemeenten dit al aanbieden. Niet verrassend maar wel jammer dat dit gemeentebestuur een dergelijk gebrek aan creativiteit toont, en geen moeite wenst te doen om onze inwoners een vleugje extra magie aan te bieden en te laten dromen van een huwelijk in het Park van de Oude Abdij, het Silsombos of de tuin van de pastorie in Meerbeek. Van een gemiste kans gesproken.
  • Coronasubsidies Kortenbergse verenigingen: op vraag van N-VA raadslid Wim gaf de schepen een overzicht van uitgekeerde corona-subsidies over periode 2020. In totaal werd slechts 75% van het voorziene budget uitgekeerd, en bereikten de subsidies slechts 1/3de van de Kortenbergse sport- en cultuurverenigingen. Vandaar de vraag naar verdere/andere interactie met onze verenigingen en voor overheveling van het resterende budget naar subsidiepot voor dit jaar, waarop de schepen bevestigend antwoordde.

Verder werden volgende punten besproken:

  • De invoering van een nieuw bib-reglement en overstap naar een nieuw softwarepakket waardoor onze bib einde februari een week zal gesloten zijn;
  • Vragen van Chris rond de concrete communicatie over levering en ophaling met de gele papiercontainers, waarbij schepen De Becker aangaf dat detail-informatie in het Zoeklicht van maart zal opgenomen worden;
  • Een voorstel vanuit de KNV-fractie voor het uitwerken van fiets- en wandeltochten naar analogie met initiatieven vanuit provincie Vlaams-Brabant waar – opnieuw – het gemeentebestuur niet in mee wenste te gaan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is