Verslag gemeenteraad 8 november 2021

Op 11 november 2021
Gemeenteraad

Gelukkig opnieuw een fysische vergadering, ditmaal dan wel met mondmasker. Dat weerhield de N-VA fractie niet om de juiste vragen te stellen onder andere over de plannen van de Lijn en de communicatie van Ecowerf. Daarnaast werden opnieuw een aantal pijnpunten in het beleid van de huidige meerderheid blootgelegd.

  • Raadslid Wim vroeg naar een update van de nieuwe dienstregeling van de Lijn waarvan ook door het Kortenbergs bestuur in het verleden werd aangegeven dat dit van start zou gaan in januari 2022. Jammer genoeg kwam de schepen van Mobiliteit niet verder dan “ik weet het niet, we hebben geen informatie ontvangen”. Hoewel de Lijn blijkbaar wel die info kan geven aan individuele burgers, en er sprake zou zijn van uitstel tot minstens voorjaar 2023, weet het Kortenbergs gemeentebestuur van niets en verschuilt het zich achter de Vervoersregio Leuven. Bedroevend vast te stellen dat naar informatie en communicatie richting onze inwoners, maar ook de gemeenteraad dit bestuur openlijk faalt. Ondertussen maken ouders zich zorgen over vervoer voor schoolgaande kinderen. Trouwens, de schepen beloofde zijn voorbereide nota voor de GR door te sturen, wat naar goede traditie van dit bestuur uiteraard nog steeds niet gebeurd is.
  • Naar aanleiding van de aangekondigde “infomarkt” over Kortenberg West vroeg raadslid Hans naar de status van de mobiliteitsstudie en het participatietraject dat blijkbaar nu vervangen worden door deze “infomarkt”. Tot op heden werden echter de actieve deelnemers (buurtbewoners, …) aan dit traject, zelfs nog niet uitgenodigd. Dit bleek zelfs de bedoeling niet te zijn. Zo wordt er op een respectloze manier omgesprongen met de inzet en energie van Kortenbergse vrijwilligers. Of hoe je dan toch niet gehoord wordt. Daarnaast roepen de plannen om de Hoogveldstraat als nieuwe doorsteek te opwaarderen heel wat vragen op waarop nog geen antwoord kwam. (Ter info, als bij toeval werd een raadscommissie pas ingepland na het indienen van de vraag van de N-VA fractie. Opnieuw naar aloude traditie van dit schepencollege.)
  • In het dossier rond de hervorming van woonmaatschappijen werd ondertussen bevestigd dat wat door het gemeentebestuur vorige GR werd voorgelegd onvoorbereid, onvolledig en onjuist was. De op onze vraag met spoed bijeengeroepen raadscommissie bracht heel wat verheldering. Jammer genoeg wenst het CD&V – Open VLD bestuur niet op het voorgestelde compromis in te gaan en laat ze toch de opening om voor de volgende generaties Kortenberg samen te voegen in een woonmaatschappij met onder andere Zaventem en faciliteitengemeenten uit de Brusselse rand. Zo trekken we de Brusselse, grootstedelijke problematieken telkens weer meer binnen onze gemeente (in plaats van ons te richten naar gelijkaardige gemeenten in de Leuvense westrand). Iets waar N-VA Kortenberg zich tegen zal blijven verzetten.
  • N-VA Kortenberg is al lang vragende partij voor een actieve aanpak van de herbestemming van (een van de) Kortenbergse kerken. De belofte van het gemeentebestuur om een actualisatie van het “kerkenplan” tegen einde 2021 voor te leggen werd – weer – niet gehaald, men moet zelfs nog aan de besprekingen beginnen. Ondertussen blijven kosten voor onderhoud oplopen. De nood voor een visie en plan voor een herbestemming en vrijwaren van dit patrimonium wordt met de dag acuter. Dit erfgoed moet ten dienste komen van de Kortenbergenaar, niet enkel ten koste ervan.
  • Tijdens de bespreking van de agenda van de Algemene Vergadering (AV) van Ecowerf wees de N-VA fractie op de bedroevende, zeg maar onbestaande communicatie vanuit Ecowerf naar aanleiding van de recente staking. Ecowerf hoort ten dienste te staan van onze inwoners en gezinnen, en een minimum aan correcte en tijdige communicatie hoort daarbij. Tegelijkertijd wees onze fractie op de aangekondigde statutenwijziging waarin een verhoging van presentiegelden voor onder meer de voorzitter van Raad van Bestuur van Ecowerf wordt voorgesteld. Gezien recente ervaringen kon onze fractie – in tegenstelling tot de meerderheid – zich hier niet in vinden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is