Verslag Gemeenteraad 8 maart 2021

Op 13 maart 2021

Het werd – opnieuw - een gemeenteraad waar de CD&V – Open VLD manifest de regels van goed bestuur en het respect voor het democratische debat met de voeten traden.

Het belangrijkste agendapunt betrof de ondertussen zwaar gecontesteerde investering in een nieuwe petanque-hal, of zeg maar een heuse petanque-tempel. Onze fractie stemde tegen deze investering van meer dan 1,3 mln. EUR belastinggeld. We hadden hier heel goede argumenten voor en werden (en worden) gesteund door vele sportclubs die met een concrete nood zitten en geen gehoor vinden bij dit gemeentebestuur:

  • Tijdens de discussies over de nieuwe sportinfrastructuur aan de Noodbosweg werd petanque beschouwd als één van de sporten die er onderdak (letterlijk en figuurlijk) zou krijgen. Ondanks herhaalde vragen werd er met geen woord gerept over de tempel van 1,3 mln. EUR die nu plots werd goedgekeurd.
  • Meer nog, de ganse GR moest het project vanuit een persartikel vernemen waar schetsen werden getoond, die de Kortenbergse gemeenteraadsleden pas weken later te zien kregen.
  • In de GR zelf werd het dossier op een drafje voorgesteld “jullie weten waar het over gaat, dus keur maar goed”.
  • Bij hoog en laag blijft dit bestuur beweren dat ze op zoek zijn naar inspraak maar dit blijken enkel “Parole, parole, parole”. Op geen enkel moment werden sportclubs actief op de Colomba-site actief bevraagd. Integendeel zelfs, zoals bleek uit een gezamenlijk schrijven van de gevechtsport-, tafeltennis-, ropeskipping-,… clubs aan de voltallige GR.
  • Het project voorgesteld door het gemeentebestuur gaat helemaal voorbij aan negatieve adviezen rond mobiliteit en verdichting op de Colomba-site. Dit was zelfs geen reactie waard van het bestuur.
  • Tenslotte wordt er in een cafetaria voorzien voor enkel de petanque-clubs, waar de verenigingen in de Colomba sporthal het al jaren moeten stellen met een drankenautomaat.

Met twee maten en twee gewichten, zo gaat dit bestuur te werk. Wat één van de verenigingen deed opmerken dat het eindelijk nodig is om te “investeren in sportinfrastructuur zonder … achterhaalde achterkamerpolitiek”. Wij herhalen onze oproep om zo snel mogelijk overleg te starten met alle clubs, zodat ook zij op korte termijn uitzicht krijgen op een oplossing.

Verder waren er heel wat vragen over de plannen van de Watergroep voor de bouw van een nieuwe wateronthardingsinstallatie in Meerbeek, ter hoogte van het huidige waterreservoir. Recente berichten zorgden (terecht) voor heel wat vragen van bezorgde inwoners, en dus ook vanuit onze fractie. Jammer genoeg kwamen er heel weinig antwoorden:

  • Opnieuw kregen we een zeer warrig verhaal te horen. Er zou nog geen formele vraag of communicatie geweest zijn tussen de Watergroep en het gemeentebestuur, maar de schepen kon wel al melden dat de Watergroep had beweerd dat de impressies die gedeeld worden op de sociale media niet correct zijn.
  • Bovendien zou de Watergroep ook al aangegeven hebben dat bepaalde ingrepen (groenscherm, beplantingen, etc ..) voor hen niet mogelijk of te duur zouden zijn.
  • Pas na de commotie op de sociale media heeft het bestuur een formeel onderhoud aangevraagd met de Watergroep.
  • Of dit project een impact zou hebben op de werken in de wijk den Tomme en aan de Hulstbergstraat? Tja, ook daar had het bestuur geen antwoord op.

Voor onze fractie is het belangrijk dat zo snel mogelijk een duidelijk beeld gevormd wordt over plannen, procedure en eventuele tijdslijn van de Watergroep. Daarnaast is het noodzakelijk dat het gemeentebestuur op korte termijn correcte en volledige informatie deelt met de inwoners van Meerbeek, waarbij ook zoveel mogelijk dient ingezet op participatie.

Tenslotte nam onze fractie het op voor de Kortenbergse ondernemers die niet de kans kregen of de mogelijkheid hadden om mee opgenomen te worden in de Ondernemersgids. Het uitbrengen van een dergelijke gids is een goed idee, maar de uitwerking ervan laat te wensen over. Ofwel te laat, ofwel niet volledig. Het gemeentebestuur had voor alles een verklaring, maar kon niet garanderen dat bij een volgende uitgave effectief elke ondernemer eenzelfde kans zou krijgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is