Verslag gemeenteraad 7 september 2020

Op 8 september 2020

Gisteravond vond voor het eerst sinds corona terug een fysische zitting van de GR plaats, dit op aandringen van de oppositie. De raad ging door in de grote zaal van Colomba, wat een raar beeld was, maar wat de kwaliteit van debat en discussies zeker ten goede kwam.

Kafka en het Kortenbergse gemeentebestuur

De burgemeester stelde een aanpassing van het Huishoudelijk Reglement van de GR voor, waarbij de rechten van oppositie voor indienen en bespreken van amendementen fel wordt ingeperkt. Niet alleen is dit volgens onze fractie onwettig, het steekt ook schril af tegen het discours van inspraak en participatie dat door de meerderheid gehanteerd wordt. Blijkbaar heeft men angst van het debat binnen de raad. En dit werd dan nog vergezeld van een Kafkaiaanse situatie: de meerderheid diende immers ter zitting nog een amendementen in te dienen op haar eigen voorstel dat amendementen tijdens de zitting onmogelijk maakt. Een trieste start van deze GR, zowel qua vorm als inhoud. N-VA zal deze (onwettige) beslissing dan ook aanvechten.

Daarnaast werd een budgetaanpassing gepresenteerd, waar we enkel konden vaststellen dat deze correct gepresenteerd en verwerkt werd.

Constructief fractiewerk levert resultaat

Tijdens de GR bleek ook dat het constructieve oppositiewerk van de N-VA fractie loont. Zo gaf de schepen van Welzijn aan dat er eindelijk schot komt in de uitwerking van het zorgparkeren, na een voorstel dat door N-VA raadslid Melody in GR van maart gebracht werd. Daarnaast werd de suggestie van GR-lid Bart om de jeugdverenigingen op een positieve manier in de bloemetjes te zetten voor het geleverde werk in corona-tijdens de zomervakantie door de voltallige GR gesteund. Tenslotte bevestigde de schepen van Duurzame Ontwikkeling en Klimaat dat het gemeentebestuur het voorstel van fractieleider Hans volgt en zal deelnemen aan het “Curieuzeneuzen in de Tuin”-project.

Geen duidelijkheid over beleid rond fietsstraten

Op onze vraag naar de samenhang van het beleid rond fietsstraten kwam een onsamenhangende uitleg. Het is ons na deze uitleg van de schepen van Mobiliteit nog steeds niet duidelijk welke criteria er effectief gebruikt worden voor het inrichten van een fietsstraat. Wel is het duidelijk dat het gemeentebestuur beslissingen neemt zonder betrokken partijen te bevragen. Zo werden bij de recent genomen initiatieven noch de Lijn, noch de bewoners bevraagd, noch de GAMV (adviesraad Mobiliteit) of de buurgemeenten gecontacteerd. En op onze vraag naar eventuele andere projecten kregen we ook geen detail-informatie te horen. Jammer … want onze inwoners verdienen beter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is