Verslag Gemeenteraad 6 september 2021

Op 7 september 2021, over deze onderwerpen: Financiën, Mobiliteit, Openbare werken
Gemeenteraad

Jammer genoeg vond de eerste GR na de zomervakantie weer digitaal plaats. Hoewel op vele plaatsen het normale leven terug opgestart wordt en we in Kortenberg een vaccinatiegraad van meer dan 90% onder volwassenen bereikt hebben, loopt het Kortenbergse bestuur achter. Meer zelfs, het initieert en verlengt maatregelen voor verplichting van het dragen van mondmaskers in publiek toegankelijke gebouwen die zelfs nog strenger zijn dan wat de federale overheid voorschrijft.

 

Begrijpe wie kan, maar vele inwoners hebben hier terecht genoeg van. De logica van de huidige maatregelen is sowieso al zoek, en dan giet de Kortenbergse CD&V – Open VLD meerderheid hier nog een extra saus over. Onze N-VA fractie pleit voor het zo snel mogelijk terugkeren naar een sociaal leven zonder mondmaskerplicht. Een lokaal bestuur hoort hier een trekkersrol op te nemen en zou zeker niet net het tegenovergestelde moeten doen.

Aanpassing Meerjarenbegroting

De door de meerderheid voorgestelde aangepaste meerjarenbegroting gaat uit van het volledig opsouperen van elke budgettaire ruimte, zodat er op dit moment bv. voor de bouw van nieuwe sportinfrastructuur in de volgende legislatuur geen middelen beschikbaar zijn.

Aanpassingen aan lopende projecten en verkopen van gemeentelijk patrimonium worden zomaar in de begroting gedropt, waarbij het raden is naar de achterliggende visie of plan. En een (te vermijden) kost van tot 100k EUR aan negatieve interest neemt men er blijkbaar graag bij.

Om nog niet te spreken van de sterke stijging aan externe consultancy kosten, een gevolg van onderliggende structurele problemen in het personeelsbeheer waar vacatures moeilijk tot zelfs niet ingevuld geraken.

De N-VA fractie stemde tegen deze begrotingswijziging en spoort het gemeentebestuur aan om werk te maken van een vooruitziend financieel beleid, zoals een echte goede huisvader/-moeder. Want dat zijn we aan de Kortenbergse inwoners (en belastingbetalers) verplicht

Project Nederokkerzeelse Steenweg

Tenslotte werd het project voor rioleringswerken en heraanleg van de Nederokkerzeelse Steenweg op de agenda. Dit project, geïnitieerd in vorige legislatuur, probeert op een integrale manier weginfrastructuur met aanleg van fietspaden, rioleringswerken en uitbreiding van het bufferbekken in de Weesbeek te combineren. Een project en aanpak die door de N-VA fractie gesteund wordt.

Het gemeentebestuur stelde een plan voor hoewel nog niet alle akkoorden over noodzakelijke grondinnames afgesloten werden. N-VA wees dan ook op de risico’s, zowel naar start als naar de concrete uitvoering van de plannen. De voorgestelde tijdslijn, met oplevering begin 2023, lijkt ons veel te ambitieus.

Daarnaast wees onze fractie ook op de noodzaak om het huidige project aan te vullen met extra elementen rond verkeersveiligheid. Zo wenst N-VA verkeersremmende maatregelen om snelheid te beperken in de heraangelegde bocht tussen hoek Kasteelstraat en aansluiting met Lelieboomgaardenstraat. Daarnaast vraagt N-VA ook om veilige (en bij voorkeur dynamische) verlichting van de fietspaden, die niet ’s nachts uitgeschakeld wordt zoals momenteel voorzien is.

Uit dit alles blijkt de noodzaak voor een goede en volledige informatie en communicatie naar onze inwoners toe, waar N-VA dan ook op aangedrongen heeft.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is