Verslag gemeenteraad 14 december 2020

Op 16 december 2020
De laatste GR van 2020 bracht jammer genoeg bevestiging van datgene wat we eigenlijk al langer wisten. Dit gemeentebestuur heeft de mond vol van plannen en ideeën maar schiet schromelijk tekort wanneer het aankomt op uitvoering en concrete invulling van projecten.
Dit kwam tot uiting in de bespreking van de budgetaanpassing, maar is tot nu een rode draad gebleken doorheen het beleid van de voorbije twee jaren.
 
Wijziging Meerjarenplan

Tijdens de voorstelling van het Meerjarenplan einde 2019 wees N-VA het gemeentebestuur al op de vaagheid en de voorwaardelijkheid van de vele plannen. Eén jaar later blijkt dat er al heel wat lucht uit het Meerjarenplan gelaten wordt.
 
Zo was de in deze GR voorgestelde begroting er opnieuw één van vaagheid maar vooral van het achteruitschuiven van projecten. Niet verrassend voor onze fractie, maar wel confronterend voor dit bestuur.
 
Enkele voorbeelden:
  • De dorpskernvernieuwing wordt naar achter geschoven en er is nog geen concrete invulling gekend.
  • Het nieuwe sportcomplex dat vorig jaar met veel bombarie werd aangekondigd, is gewoon uit het budget verdwenen, en wordt dus uit de plannen van het bestuur geschrapt.
  • De werken aan de sporthal van Erps worden ook naar het einde van de legislatuur geschoven. Het wordt bijna met zoveel woorden aangegeven dat het niet duidelijk is waar het bestuur met dit project naartoe wil.
  • Het project rond Belgostock en Administratief Centrum: in een vorige GR werd aangekondigd dat dit tegen september 2024 wordt opgeleverd, maar nu blijkt dat grote delen al naar 2025 opschuiven. Zelfs op zo’n manier dat het schepencollege zichzelf openlijk en blijkbaar zonder schroom tegenspreekt: enerzijds praten over oplevering 2024, anderzijds in eenzelfde statement aangeven dat dit niet realistisch is.
  • En even plots als het verdwijnen van het sportcomplex wordt er voor 2021  een budget van 2,5 mio EUR voorzien voor een nieuwe werkplaats… maar er is hier geen enkele aanzet tot project, aankoop of bouw.
Zoals gezegd, dit verraste ons als N-VA fractie niet.  We hopen enkel dat het bestuur zo eerlijk is om ook hierover “transparant” te communiceren naar de Kortenbergenaar.
 
Ook dit stond op de agenda
 
  • In het voorgelegde belastingreglement op reclamedrukwerk wordt een vrijstelling voorzien, zogezegd ter ondersteuning van de lokale handel. Jammer genoeg genieten de grote winkelketens hier evenzeer van, en gaat deze steun dus maar beperkt naar onze lokale economie. Aangezien we meer en concretere steun verwachten voor de Kortenbergse ondernemers onthield de N-VA fractie zich op dit punt.
  • De hondenweide is er nog niet, maar het gemeentebestuur stelde al wel een reglement voor het gebruik ervan voor. Schepen Haelterman gaf aan dat er in eerste helft van volgend jaar een project wordt uitgewerkt ter hoogte van de Ziptstraat in Everberg. De N-VA fractie is zeer benieuwd naar de uitwerking hiervan, want de Kortenbergenaar wacht hier al heel lang op. Vraag is of het voorgestelde project zal voldoen aan de hoge verwachtingen die werden gecreëerd.
  • Het gemeentebestuur stelde een nieuw Marktreglement voor. Vanuit een ongekende drang naar regulitis werd hier zelfs een oplijsting gemaakt van hoeveel snoep-, kousen- en wafelkramen zich mogen aanbieden op de donderdagmarkt. N-VA Kortenberg vindt het belangrijk om de markt van Kortenberg attractiever te maken en daarvoor is creativiteit en ondernemerschap nodig, geen krampachtig vasthouden aan wat er nu is. De N-VA fractie kon zich dan ook niet vinden in dit voorstel.
  • En dan toch positief nieuws. N-VA raadslid Melody Debaetselier plaatste begin dit jaar het zorgparkeren op de agenda. Deze GR werd het principe van zorgparkeren in Kortenberg goedgekeurd. Goed nieuws voor de vele zorgverleners in onze gemeente, en voor Melody die aantoont dat volharding en constructief oppositiewerk kan lonen.
En dan was er nog COVID …
 
… met een maandelijkse update van de situatie in Kortenberg. Het spreekt voor zich dat het nog altijd voorzichtigheid en oppassen geboden is. Vanuit onze fractie werd nog eens gewezen op het belang van een goede communicatie naar onze inwoners en handelaars toe, zodat onduidelijkheden rond bv. besluit m.b.t. “verplichting” elektronische betalingen kunnen vermeden worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is