Verslag gemeenteraad 10 mei 2021

Op 15 mei 2021

Weer even geleden, maar dit was opnieuw een nachtelijke gemeenteraad, die tot in de vroege uurtjes duurde met uiteraard uw N-VA fractie die waakzaam bleef.

 

 

 

De Raad startte met de ondertussen traditionele corona-update:

  • Besmettingscijfers evolueren gunstig, en de Indiase variant werd nog niet vastgesteld in Kortenberg. De stijging in de voorbije weken kon teruggebracht worden naar enkele “grote” gezinnen, en deels verklaard worden door de nabijheid van de Brusselse regio.
  • Vaccinaties verlopen vlot, met positieve commentaren over de werking van het VC Colomba. Er is nog geen zicht op het uitbreiden van vaccinaties naar min 18-jarigen of naar een eventueel 3de vaccin, wat ook maakt dat “vrijgave” van Colomba-site nog niet kan voorspeld worden.
  • Meerbeekse verenigingen kregen van het gemeentebestuur een kil bericht dat ze vanaf augustus niet meer terecht kunnen in het Atrium en plaats moeten ruimen voor sportclubs uit Kortenberg. De  N-VA fractie riep de bevoegde schepen op om zo snel mogelijk in overleg te gaan, en een oplossing uit te denken, en vroeg de schepen om zich te verontschuldigen naar de betrokken verenigingen toe voor de respectloze behandeling.
  • Op vraag van N-VA werd trouwens bevestigd dat er ook tijdens de juni blokperiode stille studeerruimtes zullen voorzien worden voor de Kortenbergse studenten.

Koop Lokaal

Op enkele agenda-punten diende de N-VA fractie het gemeentebestuur eraan te herinneren dat de nodige aandacht moet uitgaan naar onze lokale handelaars en ondernemers. Want voor N-VA is “Koop Lokaal” meer dan een slogan, en moet het bestuur daar ook naar handelen. Vandaar dat N-VA zich onthield op een voorstel om in te tekenen op een raamovereenkomst voor drukwerk, en vroeg onze fractie het gemeentebestuur expliciet om te vermijden om te werken met totaal aanbestedingen, waarvan we weten dat dit de kans vermindert voor lokale ondernemers en aannemers om een project te verwerven. Ook al is dit voor de gemeentediensten minder evident en soms minder efficiënt, toch pleiten wij voor een actieve(re) ondersteuning van de eigen ondernemers. Dit vragen we van onze inwoners, dus moet ook het bestuur hier het voorbeeld geven. 

Aankoop nieuwe werkplaatsen

Het gemeentebestuur stelde een investering voor van 1,8 mio EUR voor het Cofabel-pand in de Peperstraat in Erps wat zal dienen als locatie voor de nieuwe gemeentelijke werkplaatsen.

Hoewel de N-VA fractie ook ervan overtuigd is dat een herlocatie van de werkplaatsen noodzakelijk is, konden we niet anders dan tegen dit voorstel stemmen en dat owv volgende redenen:

  • Het pand/project voldoet niet aan de criteria die Interleuven heeft opgesteld voor inplanting van werkplaatsen. Zo is de ontsluiting midden in de Erpse dorpskern meer dan een aandachtspunt. Een impactanalyse rond mobiliteit ontbrak echter.
  • De aan te kopen panden liggen hoodzakelijk in agrarisch gebied. N-VA vraagt zich af of hierdoor wel de nodige vergunningen kunnen bekomen worden. Een analyse hierover werd niet aan de gemeenteraad voorgelegd.
  • Ook het volledig financieel plaatje werd niet voorgesteld, enkel een paar voorlopige slides met mogelijke ontwikkeling van de site. Uiteraard mogen we bij een investering van bijna 2 mio EUR gemeenschapsgeld meer verwachten.
  • Daarnaast vroeg de N-VA fractie of het goed te keuren compromis een opschortende voorwaarde bevatte bij het bv. niet verkrijgen van nodige vergunningen. Dit bleek echter niet het geval.

Op basis van deze elementen, en met de voor de GR beschikbare informatie, konden wij enkel tegen dit voorstel stemmen. We kunnen enkel maar hopen dat de Kortenbergenaar hier niet met een kat in een zak wordt opgezadeld, en zullen dit dossier uiteraard van nabij blijven opvolgen.

N-VA voorstel fraude-onderzoek buitenlands eigendom voor sociale woningen

De N-VA fractie diende een voorstel in waarbij de Vlaamse regering sociale huisvestingsmaatschappijen ondersteunt in de strijd tegen fraude, en faciliteert in onderzoeken naar buitenlands eigendom bij vermoeden van misbruik (https://kortenberg.n-va.be/nieuws/n-va-kortenberg-vraagt-onderzoek-buite...). De GR keurde het N-VA voorstel goed en roept de vertegenwoordigers in Elk Zijn Huis en Webra op om de aangeboden raamovereenkomst te onderzoeken.

Tenslotte werden de mondelinge vragen vanuit de oppositie omwille van het late uur slechts kort behandeld, maar met akkoord van de meerderheid om zowel naar nieuwe dienstregeling van de Lijn, de invoering van verschillende schoolstraten in Kortenberg als naar de aanpassingen aan het project Kortenberg-West (Vierhuizen) aparte raadscommissies te organiseren om deze thema’s in detail te behandelen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is