Verslag gemeenteraad 04 oktober 2021

Op 9 oktober 2021, over deze onderwerpen: Gemeentebestuur

Eindelijk kon de Kortenbergse GR weer fysiek doorgaan. En het werd snel duidelijk dat dit de kwaliteit van het debat ten goede kwam. Echte interactie en discussie is immers cruciaal, ook in een lokale democratie, en dit hebben we met het online alternatief toch teveel moeten missen.

Op de agenda van deze GR enkele dossiers waar onze fractie – ook na een zwaar Vlaamse Kost weekend -  het debat aanging.

  • Op vraag van de Vlaamse regering wordt een hervorming voorbereid van de woonmaatschappijen. Zonder enige vorm van argumentatie stelde het CD&V – Open VLD een advies voor dat rechtstreeks indruist tegen de instructies vanuit Vlaanderen.  Bovendien wenst het bestuur voor volgende generaties aan te sluiten bij problematiek rond sociale huisvesting in Zaventem en Brusselse rand in plaats van blik te richten naar westrand rond Leuven. Uiteraard protesteerde onze N-VA fractie hiertegen.   De Voorzitter van de GR volgde na lang debat de opmerkingen van N-VA, hierin gesteund daar gezamenlijke oppositie, en besloot dat de GR niet over de juiste informatie beschikte om tot beslissing te kunnen overgaan. Of hoe sterk oppositiewerk corrigerend werkt op ondermaatse en onvoorbereide voorstellen van deze meerderheid.
  • Het gemeentebestuur legde de aankoop van de “VanNetelbosch”-site voor.  Onze fractie steunt de idee om te investeren in ruimte en infrastructuur om de Meerbeekse dorpskern eindelijk te kunnen ontwikkelen. Wel mag verwacht worden dat dit gebeurt vanuit een heldere visie, die – niet voor de eerste keer – ontbrak. Want het CD&V – Open VLD bestuur heeft geen enkel idee wat te doen met deze site, en qua ruimtelijke inplanting stellen zich enkel maar vragen. Bovendien roept de N-VA fractie nogmaals op om niet over te gaan tot verkoop van de oude kleuterschool in Meerbeek.
  • Het project rond rioleringswerken en heraanleg van de Kouterstraat werd voorgelegd. N-VA wees nogmaals op belangrijke aspecten rond verkeersveiligheid: zo begrijpen we niet waarom voetgangers geen plaats krijgen in het deel tussen brug en bebouwing, begrijpen we niet waarom niet de ganse straat heraangelegd wordt om zo tot een eenduidige inrichting te bekomen en keuren we het idee af om de Kerselarenstraat over een afstand van 500m tot “fietsstraat” te bombarderen.

Daarnaast pleitte de N-VA fractie voor bijkomende investeringen voor verenigingen ook in de deelgemeenten en voor een upgrade en investering in een reservatie-systeem voor de Kortenbergse vrije tijdsinfrastructuur. We wezen ook op moeilijkheden die vastgesteld werden met online en telefonische afspraken via de snelbalie, waardoor het voor jongeren moeilijk bleek om een geschikte afspraak vast te leggen.

Verder toonde we onze bezorgdheid met betrekking tot het luchthavenoverleg dat werd opgestart door Ecolo-minister Gilkinet. Vanuit de Vlaamse Rand hebben we hier geen enkel vertrouwen in, en de feedback van het gemeentebestuur bevestigde enkel maar dit gevoel. Waakzaamheid is hier geboden.

Tenslotte lanceerde onze fractie de vraag tot proactief overleg met GR en actiecomité met betrekking tot verdere stappen in het dossier van de Watergroep rond de bouw van een Waterproductiecentrum in Meerbeek.  Wij hopen dat het gemeentebestuur deze aangereikte hand aanvaardt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is