Open brief aan Mevrouw Zuhal Demir, Minister van Omgeving

Op 1 juli 2021

Betreft: Inplanting van waterproductiecentrum en -onthardingsinstallatie van de Watergroep in waardevol landschappelijk gebied in Meerbeek.

 

Geachte mevrouw de Minister,

Wij wensen u te informeren over de bezorgdheden van vele inwoners uit Meerbeek en Kortenberg over de plannen van de Watergroep om een waterproductiecentrum en wateronthardingsinstallatie (“WPC”) te bouwen op de site aan de Heerbaan in Meerbeek/Kortenberg.

De Watergroep wenst een installatie te bouwen die niet anders kan omschreven worden als een bunker, maar dan wel één zo groot als een voetbalveld en tot 16 meter hoog. Deze constructie zal ingeplant worden op het hoogste punt in een bijzonder mooi en maatschappelijk waardevol gebied (zie foto). De visuele impact hiervan zal niet enkel beperkt blijven tot de dorpsbewoners van Meerbeek, maar de aantasting van onze omgeving zal tot kilometers ver zichtbaar zijn. De eigenheid van ons dorp en onze kostbare landelijke omgeving, geprangd tussen Brussel en Leuven, staat hierdoor in onze ogen onder druk.

Tijdens een raadscommissie en een infosessie gaf de Watergroep verduidelijking bij de economische en technische parameters achter de keuze voor Meerbeek voor het nieuwe WPC. Tegelijkertijd werd duidelijk dat er slechts beperkt rekening gehouden werd met de impact op omgeving en het landelijke karakter.

Gezien de beperkte informatie-inspanningen van zowel de Watergroep als het Kortenbergse gemeentebestuur en het gebrek aan draagvlak voor dit project bij onze inwoners, wensen wij u te vragen om bij de lopende vergunningsaanvraag door de Watergroep volgende elementen in overweging te nemen:

  • het niet louter in acht nemen van economische en technische redenen door de Watergroep – toch een instelling van openbaar nut - om keuze en ontwerp van inplanting van dit project te bepalen;
  • de Watergroep te vragen om door aanpassingen aan zowel vorm, hoogte als inkleding van de mogelijke installatie de architecturale en landschappelijke impact significant te beperken, dit in contrast met de huidige “bunker” plannen;
  • daarnaast de Watergroep te vragen om maximaal in te zetten op flankerende maatregelen die de residuele impact op mens en omgeving effectief tot een minimum beperken, zoals onder andere voorgesteld door het actiecomité “Bescherm ons Landschap”.

Beste Minister, wij schrijven u niet vanuit een “niet-in-onze-achtertuin” – reflex en zijn ons terdege bewust van de noodzaak om ook qua watervoorziening de bevoorradingszekerheid te kunnen verzekeren. De onderliggende rationale van de Watergroep tot het bouwen van een nieuw WPC in onze regio wordt niet betwist. Wij zijn er echter wel van overtuigd dat in projecten van dergelijke omvang actief dient gezocht te worden naar een correct evenwicht tussen maatschappelijk belang en impact op mens en omgeving. N-VA Kortenberg steunt daarom voluit uw beleidsvisie en – intenties om op een duurzame wijze zorg te dragen voor landschap en omgeving. Vanuit die visie hopen wij dat u en uw diensten een constructieve dialoog kunnen aangaan met de Watergroep zodat echt rekening gehouden wordt met de bekommernis van de Meerbeekenaar.

                Hoogachtend,   

               

       In naam van de Kortenbergse N-VA fractie

                           Hans Vanhoof

             fractievoorzitter N-VA Kortenberg

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is