Noodzakelijke rioleringswerken den Tomme opnieuw uitgesteld ?

Op 16 december 2021
Riolering den Tomme

Noodzakelijke rioleringswerken den Tomme opnieuw uitgesteld?

Kortenbergs CD&V – Open VLD gemeentebestuur schrapt miljoenen voor noodzakelijke investering in riolerings- en wegeniswerken uit de meerjarenbegroting.

 

Kortenberg scoort goed op vlak van rioleringsgraad dankzij de inspanningen van het gemeentebestuur (met N-VA) in de vorige legislaturen. Maar toch zijn er in onze gemeente schrijnende situaties die niet meer thuis horen in de 21ste eeuw, zo ook in de wijk den Tomme. Na de GR van 6 december jl. blijkt dat de inwoners van den Tomme nog vele jaren op een oplossing moeten wachten. Het gemeentebestuur heeft immers de noodzakelijke budgetten voor de riolerings- en wegeniswerken in den Tomme uit de meerjarenbegroting voor jaren 2022 tot en met 2025 geschrapt.

“De problemen met betrekking tot riolering in de wijk den Tomme werden door de N-VA fractie al herhaaldelijk aangekaart in de Kortenbergse gemeenteraad. Zo ook nog vorig jaar naar aanleiding van de befaamde PANO-reportage. Ook toen kregen we van het gemeentebestuur geen concrete informatie over de plannen van de werken in den Tomme. En nu blijkt dat het bestuur de nodige budgetten voor werken uit de begroting van deze legislatuur geschrapt heeft. Redenen hiervoor worden door het bestuur bij buurgemeente Bertem en bij Aquafin gelegd”, zegt N-VA fractievoorzitter Hans Vanhoof.

“Reeds in 2017 werd vanuit het toenmalige gemeentebestuur samen met Aquafin een bewonersvergadering georganiseerd over de noodzakelijke stappen om de wijk te kunnen aansluiten op rioleringen en als dusdanig op te waarderen. Ondertussen zijn we einde 2021, hebben de inwoners van den Tomme reeds geruime tijd niets meer vernomen van het gemeentebestuur en blijkt dat de uitvoering van de noodzakelijke werken pas ten vroegste in 2026 wordt voorzien in het budget van Kortenberg”, vervolgt gemeenteraadslid en gedeputeerde Bart Nevens.

Dit uitstel treft meer dan 120 gezinnen. Verscheidene inwoners staan al langer voor moeilijke keuzes en mogelijk zware investeringen om problemen met verlies- en septische putten aan te pakken. Het ontbreken van duidelijkheid over de werken kan voor hen leiden tot onnodige investeringen en zullen ze langer moeten leven met deze vervelende situatie. Bovendien is het eenvoudigweg een kwestie van basishygiëne in de 21ste eeuw.
N-VA Kortenberg is vragende partij om de nodige werken in den Tomme zo snel mogelijk uit te voeren. Wij vragen het gemeentebestuur om alles in het werk te stellen om de riolerings- en wegeniswerken op grondgebied Kortenberg vroeger in te plannen. Daarnaast vragen we het gemeentebestuur om zo snel als mogelijk de inwoners van den Tomme te informeren, want dat is wel het minste wat zij mogen verwachten. 

                                        Hans Vanhoof

                          Fractievoorzitter N-VA Kortenberg

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is