Na de Pano-reportage: nog steeds geen tijdslijn voor rioleringswerken den Tomme

Op 22 november 2020
Riolering den tomme

Net als vele Pano-kijkers was ook N-VA Kortenberg beschaamd na het bekijken van de reportage over de 400.000 Vlaamse gezinnen die nog niet aangesloten zijn op een rioleringsnetwerk. Kortenberg scoort goed op vlak van rioleringsgraad mede dankzij de inspanningen van het gemeentebestuur (met N-VA) in de vorige legislaturen. Maar toch zijn er ook in onze gemeente situaties die niet meer thuis horen in de 21ste eeuw en waar de schrijnende voorbeelden uit de Pano-reportage zeer bekend voorkomen. Zo hebben we de problemen in de wijk den Tomme aangekaart in de GR van 16 november.

Geen concrete informatie over plannen en werken den Tomme

Reeds in 2017 werd vanuit het toenmalige gemeentebestuur samen met Aquafin een infovergadering georganiseerd over de noodzakelijke stappen en ingrepen om de wijk te kunnen aansluiten op rioleringen en als dusdanig op te waarderen. Ondertussen zijn we einde 2020 en hebben de inwoners van den Tomme reeds geruime tijd niets meer vernomen van het gemeentebestuur met betrekking tot deze rioleringsplannen en -werken.

Verscheidene inwoners staan echter voor moeilijke keuzes en mogelijk zware investeringen om problemen met verlies- en septische putten aan te pakken. Het ontbreken van recente informatie over de (timing van) werken kan voor hen enerzijds leiden tot onnodige investeringen of anderzijds tot het te lang moeten leven met deze vervelende situatie. En bovendien is het eenvoudigweg een kwestie van basishygiëne in de 21ste eeuw.

De N-VA fractie is al lang vragende partij om de nodige werken in de wijk den Tomme zo snel mogelijk uit te voeren. Daarom vroegen we in de GR van 16 november aan het schepencollege naar de stand van zaken. Jammer genoeg kregen we van schepen Ryckmans niet meer dan vage antwoorden en vooral geen concrete informatie over plannen, vergunningen of tijdslijn.

N-VA pleit ervoor om in de eerste plaats snel werk te maken van interactie met de bewoners van de wijk. Daarnaast vragen we het gemeentebestuur om zo snel als mogelijk duidelijkheid te creëren over de plannen en ook over de wijze waarop participatie zal georganiseerd worden rond de (her)aanleg van de wegen in den Tomme. Tenslotte vragen we het gemeentebestuur om de oproep van minister Zuhal Demir (N-VA) op te volgen en versneld werk te maken van de uitvoering van de rioleringswerken in den Tomme.

Oproep Zuhal Demir aan lokale besturen

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gaat voorop in de strijd om deze problematiek aan te pakken:

“Zonder extra investeringen in riolering geen schoon water. Niet alleen zorgt het ontbreken van riolering voor onaanvaardbare situaties voor ons leefmilieu en de hygiëne, het is ook een slechte dienstverlening van de lokale besturen naar hun bewoners. Daarom heb ik kort na de zomer vele gemeenten aangeschreven om dit probleem aan te pakken en niet op de lange baan te schuiven. Ik heb ook duidelijk gezegd dat we vanuit Vlaanderen ons deel doen en gaf alle lokale besturen die wél willen investeren in betere riolering de kans om extra rioleringsprojecten mee te laten betalen door Vlaanderen.

117 gemeenten hebben me aangenaam verrast. Er komen maar liefst 180 extra rioleringsprojecten, goed voor 291 miljoen euro aan investeringen. Vlaanderen doet daarin haar deel en neemt 75% van de rioleringskosten voor haar rekening. Het gaat allemaal over projecten die sneller zullen doorgaan dan oorspronkelijk gepland. De aanbesteding en de gunning van de werken moet in de loop van 2021 gebeuren. Op die manier geven we ook aan we bouwsector een enorm boost.

Waarom doen we dit? Omdat het ontbreken van riolering nefast is voor onze waterkwaliteit. Schoon water is essentieel voor de diversiteit aan plant- en diersoorten bijvoorbeeld ook. Maar bovenal is dit echt een basisvoorziening, basishygiëne die in de 21ste eeuw nagenoeg overal aanwezig moet zijn. We maken er verder werk van en hopen dat alle lokale besturen rioleringen voortaan als prioriteit zien.”, aldus de minister.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is