N-VA Kortenberg wil straatverlichting terug aan

Op 5 oktober 2023

Voor N-VA moet de veiligheid van onze inwoners primeren, bovendien zijn er andere energiebesparende maatregelen die duurzamer en efficiënter zijn

Op de GR van 2 oktober bracht de Kortenbergse N-VA fractie het voorstel aan het CD&V – Open VLD gemeentebestuur om de regeling om de straatverlichting te doven tijdens weekdagen te schrappen. Jammer genoeg volhardt het gemeentebestuur in de boosheid, en wenst ze op korte termijn niet terug te komen op deze beslissing ook al kan ze niet aangeven wat de (ecologische en financiële) besparingen zijn van deze maatregel.

“Einde vorig jaar besliste de Kortenbergse gemeenteraad om in het kader van energiebesparende maatregelen ’s nachts de straatverlichting te doven. Toen al wees onze fractie op belangrijke (on)veiligheidsaspecten die aan die maatregel verbonden waren. Daarom vroegen we ook om een evaluatie van deze beslissing na de winterperiode ”, stelt N-VA fractievoorzitter Hans Vanhoof.

“Uit reacties van inwoners is het duidelijk dat voor velen de donkere straten als onveilig worden ervaren en er een vrees is voor meer criminaliteit waardoor men de donkere straat niet meer op durft. Daarnaast geven experten ook aan dat gedoofde straatverlichting vooral voor de zwakke weggebruikers een negatieve impact hebben op de verkeersveiligheid. Tenslotte zijn er andere maatregelen denkbaar die vele malen energie-efficiënter en duurzamer zijn en dus voor echte besparingen kunnen zorgen. Zo moet er sneller werk gemaakt worden van de LED-verlichting in al onze straten, en is vooral de verlichting van openbare verbouwing verouderd, en dus ook duurder.”, vult N-VA gemeenteraadslid Wim Vangoidsenhoven aan.

Daarom en met de donkere herfst- en wintermaanden in het vooruitzicht vroeg de Kortenbergse N-VA fractie om deze maatregel terug te draaien. Hierbij gesteund door de Vlaamse minister van Mobiliteit, Lydia Peeters, van Open Vld die vorige week nog een gelijkaardige oproep lanceerde. Het gemeentebestuur kon niet antwoorden welke besparing er nu gerealiseerd werd of zal worden, maar wenst de straatverlichting ’s nachts dus niet meer aan. Het bestuur gaf wel aan te zullen investeren in … fluohesjes, maar hoe dit het onveiligheidsgevoel bij vele inwoners zal aanpakken is een raadsel.

“Het is bijzonder jammer dat het gemeentebestuur geen oor heeft naar wat experten stellen. Bovendien heeft men geen idee welke besparing een beslissing met zich meebrengt maar toch wenst men niet te luisteren naar de bekommernissen van onze inwoners die bezorgd zijn om hun veiligheid. De Kortenbergenaar verdient beter.”, besluit Vanhoof.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is