Bevraging dorpskern Meerbeek krijgt voorlopig een onvoldoende

Op 26 oktober 2022

Persbericht N-VA Kortenberg

20 oktober 2022

Bevraging dorpskern Meerbeek krijgt voorlopig een onvoldoende

N-VA Kortenberg betreurt dat het gemeentebestuur de vlucht vooruit neemt, geen infovergadering organiseert en resultaten circulatieplan niet afwacht

Na luid protest van inwoners en de N-VA-fractie besloot het gemeentebestuur op de GR van september om de voorziene goedkeuring van de plannen voor dorpskernvernieuwing in Meerbeek uit te stellen. Het bleek immers duidelijk dat er geen draagvlak was voor de voorgestelde oplossing. Daarnaast was er net een eerste proefopstelling van circulatie in de dorpskern gelanceerd waarvan de resultaten pas einde jaar gekend zullen zijn. Vorige week lanceerde het gemeentebestuur een bevraging bij de inwoners van Meerbeek waarbij het initiële scenario wordt aangevuld met 3 extra scenario’s. Inwoners kunnen online of per brief hun voorkeur uitspreken voor 13 november 2022.

“N-VA Kortenberg is tevreden dat het gemeentebestuur onder druk van bevolking en de N-VA- fractie niet zomaar doorgaat met de aanvankelijke plannen maar betreurt dat er opnieuw geen infovergadering wordt georganiseerd voor alle inwoners - hoewel beloofd - om echt te luisteren en zo tot een gewijzigd plan en een draagvlak te komen. Daarnaast is het zo dat de opgestelde brief onduidelijk is en net zoals de wijze van stemmen heel wat vragen oproept.” stelt fractievoorzitter Hans Vanhoof.

“Bovendien wenst dit bestuur snelheid te nemen in hun beslissing, ook al loopt in dezelfde zone nog het proefproject van circulatieplan met gewijzigde verkeerssituaties, wat trouwens voor heel wat mobiliteitsproblemen en gevaren zorgt. Dat vertaalt zich in kunst- en vliegwerk. Het is minstens verstandig om vooraleer een omgevingsvergunning aan te vragen ook de resultaten van de circulatietesten af te wachten.” aldus raadslid Bart Nevens.

N-VA-bestuurslid Kristof Van Roey vult aan “Wij roepen de Meerbekenaar op om in deze bevraging te kiezen voor het scenario “D” wat het verlies aan parkeerplaatsen op het plein beperkt en waardoor het tweerichtingsverkeer op de Alfons Dewitstraat behouden blijft. Dit moet dan in latere fase gekoppeld worden aan het aanbrengen van dynamische borden om de schoolstraat aan GBS De Boemerang op een deftige wijze in te richten.”

Voor N-VA Kortenberg mag het daar echter niet bij blijven. Naast het behoud van een minimum aan parkeerplaatsen op het dorpsplein om de leefbaarheid van lokale handel en hun cruciale buurtfunctie te vrijwaren is een echte evaluatie van een circulatieplan noodzakelijk waarbij inwoners gehoord. Bovendien moeten ook andere pijnpunten en gevaarlijke kruispunten aangepakt worden zodat geen nieuwe onveilige situaties gecreëerd worden. Tenslotte moet de herinrichting van de dorpskern rekening houden met een mogelijk toekomstige bestemming van de site Vannetelbosch, wat momenteel niet het geval is.

 

“N-VA Kortenberg vraagt het gemeentebestuur om pas definitief tot goedkeuring van plannen over te gaan nadat de inwoners correct geïnformeerd worden, de resultaten van de testen van het circulatieplan gekend zijn en wanneer de verkeersveiligheid in de ganse kern kan verzekerd worden, dus ook op die plaatsen die buiten de projectzone vallen”, besluit Vanhoof.      “Ondertussen zal N-VA Kortenberg zoveel mogelijk de Meerbekenaar correct informeren, want daar heeft hij recht op.”

 

Voor Kortenbergse N-VA fractie: Hans Vanhoof, Bart Nevens, Melody Debaetselier, Chris Wynants & Wim Vangoidsenhoven

Voor bestuur N-VA Kortenberg: Lieve De Clerck (voorzitter), Christiaan Janssens (ondervoorzitter), Kristof Van Roey (communicatie)

Contact: Hans Vanhoof, fractievoorzitter N-VA Kortenberg, hans.vanhoof [at] n-va.be, 0499/989530

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is