Programma

Thuis in Kortenberg, een verhaal in 5 V's

 

Inleiding

Kortenberg is uw thuis. Uw veilige haven. Het is de plek waar uw leven elke dag opnieuw vorm krijgt. Logisch dus dat u beslist over de toekomst van Kortenberg. Op 14 oktober bepaalt uw stem hoe onze mooie gemeente zich verder ontwikkelt.

Als het van de N-VA afhangt, zult u zich in Kortenberg nog meer thuis voelen. Thuis in een Kortenberg waar men uiteraard Nederlands spreekt. Thuis in een Kortenberg waar tradities in dorp en vereniging belangrijk zijn en waar normen en waarden gerespecteerd worden. Thuis in een Kortenberg dat vernieuwing en duurzaamheid omarmt. Kortom, een Kortenberg om trots op te zijn.

Als inwoner van Kortenberg moet u de kans krijgen om mee te werken aan deze thuis. Want het zijn de Kortenbergenaren die door vrijwilligerswerk, door deelname aan het verenigingsleven, door werk en ondernemen, … het echte DNA vormen van onze gemeente. Daarom maakt N-VA Kortenberg er een punt van om uw creativiteit, ondernemerschap en initiatief te stimuleren.

Tegelijk zorgen we ervoor dat niemand uit de boot valt. Heeft u het wat moeilijker? Dan verdient u ondersteuning. Want ook dan bent u thuis in onze warme, open Kortenbergse gemeenschap.

Tijdens de voorbije legislatuur heeft de N-VA mee bestuurd in Kortenberg en zo de Verandering ingezet. We hebben getoond dat we verantwoordelijkheid durven nemen en resultaten kunnen boeken. We hebben gedaan wat we beloofd hebben. Nu breekt het moment aan om nog een versnelling hoger te schakelen. Met uw stem en uw vertrouwen worden we nog groter en staan we sterker dan ooit om verder te bouwen aan een thuis in Kortenberg.

Want dat is inderdaad ons speerpunt voor de komende legislatuur: het thuisgevoel versterken. Uw ideeën en opmerkingen staan daarbij centraal. Die heeft u massaal met ons gedeeld tijdens onze huis-aan-huisbezoeken en samenkomsten Tussen Pot en Pint.

Uw stem, de stem van de inwoner, moet meer gewicht krijgen in het beleid van de gemeente, conform het Charterprincipe. Samen met u, beste inwoner, bouwen wij verder aan deze thuis, ons Kortenberg van de 21ste eeuw.

Al onze ideeën en voorstellen dragen de V-stempel. Ze beantwoorden aan de 5 V’s die N-VA Kortenberg nastreeft: Veilig, Verbindend, Verstandig, Vlaams en Vernieuwend.

We laten je graag kennis maken met ons enthousiast en ambitieus programma voor Kortenberg: “Thuis in Kortenberg”, een verhaal in 5 V’s. En aarzel niet ons te contacteren met je vragen of spring binnen in onze pop-up als je meer te weten wil komen over onze ideeën.

Een Vlaams Kortenberg

Kortenberg is een Vlaamse gemeente. We stimuleren dan ook wonen in eigen regio voor onze jongeren, binnen het wettelijke kader.

Meer dan ooit legt de N-VA de nadruk op het Nederlandstalige karakter van onze gemeente. Dat doen we door Nederlands als voertaal voor anderstaligen actief te stimuleren in onderwijs, verenigingen en bij handelaars. Nieuwkomers zijn meer dan welkom, maar moeten onze normen en waarden onderschrijven. Daarom kijken we strikter toe op het naleven van de inburgeringscriteria.

Het Vlaamse karakter van onze gemeente brengen we op een actieve en assertieve manier tot uiting. Het typisch Vlaamse dorpsleven moet behouden blijven en lokale (feest)tradities verdienen ondersteuning.

Kortenberg heeft heel wat te bieden. Van onze eigen parels kunt u als inwoner volop genieten. Dat willen we nog bevorderen door onze troeven - het Silsombos in de Groene Vallei, het park van de Oude Abdij, de Prinsendreef ... - meer in de verf te zetten met wandel- en fietsroutes, bewegwijzering, apps, geocaching ... Om onze fierheid op Kortenberg nog te benadrukken en aan te wakkeren, voegen we een extra trekpleister toe. In interactie met onze inwoners zorgen we voor een nieuw monument of kunstwerk te velde, als bijkomende blikvanger in ons uitgebreide fiets- en wandelgebied.

Ten slotte wenden we de mogelijkheden van het nieuwe Berkenhof en de kerk van Kortenberg actief aan om een gerichter en breder cultuuraanbod uit te werken.

Een Verstandig Kortenberg

Verstandig - Administratief Centrum

Van uw gemeentebestuur mag u verwachten dat het op een doordachte manier omgaat met de beschikbare middelen. Een gezond financieel beleid is dan ook een must.

Investeringen moeten bovendien steeds de duurzaamheidsstempel dragen. We denken bijvoorbeeld aan led-straatverlichtingen, afvalstraten en laadpalen, maar ook aan vergroening van pleinen en speelplaatsen.

Het bewustzijn daarrond willen we vergroten, ook in onze scholen. Scholen in Kortenberg en Everberg krijgen daarom concrete investeringen en uitbreidingen. We delen bovendien onze best practices met andere gemeentes. Ook publiek-private samenwerkingen stimuleren we.

Met een lange-termijnvisie op verschillende domeinen, ondersteund door nieuwe themaraden, zorgen we voor een draagvlak bij alle actoren. Zo is er van eendagspolitiek bij ons geen sprake.

In het dossier van de luchthaven blijft de leefbaarheid van onze dorpskernen op lange termijn de basis van ons beleid.

We werken een specifiek beleid uit rond waterhuishouding. Daarbij leggen we bijkomende bufferbekkens aan indien nodig en onderzoeken we waar verharde oppervlakken plaats kunnen maken voor een zachte ondergrond.

Een Verbindend Kortenberg

Een Verbindend Kortenberg

Onze (jeugd) verenigingen ondersteunen we met een evenementenloket en EHBO-plan: Eerste Hulp bij Organisaties. Een aangepaste en vereenvoudigde (subsidie)regeling mag daarbij niet ontbreken. Regels gebruiken we met gezond verstand, zonder betutteling. 

Een vrijwilligersloket biedt aan geëngageerde  inwoners de kans om hun ervaring en talenten te delen met verenigingen of bij activiteiten.

Het Welzijnshuis verdient voldoende middelen die gericht moeten worden ingezet. Ouderen krijgen daarbij bijzondere aandacht: een specifiek ouderenbeleidsplan pakt onder andere vereenzaming aan en mantelzorgers kunnen rekenen op extra ondersteuning.

Voor onze sport- en vrijetijdsinfrastructuur stellen we de Chartersite voor: een gloednieuwe zone voor recreatie en gemeenschapsvoorziening die we willen inrichten aan de Leuvensesteenweg ter hoogte van D’Ieteren. Zo zorgen we voor een centrale uitbouw van infrastructuur voor verschillende (kleinere) sporten.

Het vele en mooie groen in Kortenberg willen we actief promoten en ontsluiten (o.a. de Groene Vallei) in samenwerking met Natuurpunt. Op het vlak van dierenwelzijn steken we een tandje bij door onder meer een hondenloopweide aan te leggen.

Een Vernieuwend Kortenberg

Een Vernieuwend Kortenberg

Kortenberg staat met beide voeten in de 21ste eeuw. Inwoners die daar nood aan hebben, moeten voldoende ondersteuning krijgen rond evoluties op het vlak van technologie en energie. De gemeente heeft wat dat betreft een voorbeeldfunctie. Daarom organiseren we onder meer workshops en studieavonden voor onze ondernemers en verenigingen, samen met lokale partners.

We maken een Kortenbergse App die niet zomaar passief informatie aanbiedt, maar op een interactieve manier de dienstverlening integreert (o.a. ondernemersloket, aanvragen van verenigingen, …). We zorgen voor gratis wifi op openbare plaatsen en gaan verder met het digitaliseren en optimaliseren van de dienstverlening (bv. PLANON, verenigingsloket, …).

Door vanuit het gemeentebestuur pop-upconcepten toe te passen in de dienstverlening brengen we het beleid van de gemeente dichter bij onze inwoners. Via pop-upmarkten stimuleren we het dorpsleven en de lokale horeca en handelaars. Ook ondernemers en verenigingen moedigen we aan om met het pop-upconcept hun voordeel te doen.

De kerk van Kortenberg biedt een unieke gelegenheid om traditie en vernieuwing met elkaar te verzoenen. We maken er ruimte voor een bibliotheek van de toekomst, maar ook voor exposities. Zo krijgt dit erfgoed een zinvolle herbestemming voor alle Kortenbergenaren.

Tot slot willen we onze V van vernieuwing ook toepassen op de zone van de N2 (inclusief Stationsstraat). We pleiten voor een doorgedreven en gedragen inrichtingsplan, zodat we onze inwoners eindelijk een langetermijnvisie kunnen aanbieden. Het doel moet zijn om het dorpscentrum en de handelskern te vrijwaren en om echte antwoorden te vinden voor de verschillende mobiliteitsknopen. Geen enkel scenario laten we daarbij onbesproken.

Een Veilig Kortenberg

Een Veilig Kortenberg

Uw veiligheid als inwoner primeert, en het is de taak van de lokale overheid om die veiligheid te verzekeren.

N-VA Kortenberg wil de middelen voor de politiezone HERKO beter besteden, en indien nodig ook verhogen om effectief meer blauw op straat te krijgen. Daarbij denken wij aan cameratoezicht op gevoelige plaatsen, extra patrouilles, maar ook aan uitgebreid gebruik van ANPR-camera’s bij het opsporen van geseinde voertuigen.

Kleinere criminaliteit pakken we aan met onder meer vaste camera’s op gevoelige plaatsen en een plan tegen fietsendiefstallen. Ook tegen sluikstorten treden we actief op. BIN’s, buurtinformatie – netwerken, kunnen op onze ondersteuning rekenen.

Veiligheid in het verkeer krijgt van ons extra aandacht, met prioriteit voor de schoolomgevingen in onze dorpen en de plaatsen waar jeugd en verenigingen samenkomen.

Met gerichte acties pakken we het sluipverkeer aan, waarbij we de mogelijkheden van slimme verkeersborden en camera’s verder onderzoeken. We gaan verder met het opwaarderen van trage wegen en investeringen in fiets- en voetpaden. Zo krijgt het huidige beleid een krachtig vervolg.