Studie: nevenbestemming kerk Kortenberg is haalbaar

Op 6 februari 2017, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed, Ruimtelijke ordening
Kerk Bibliotheek Kortenberg N-VA

Uit een haalbaarheidsstudie blijkt dat de kerk van Kortenberg naast de misvieringen ook voldoende plaats kan bieden aan nevenactiviteiten. “Dit opent perspectieven, maar we hebben nog niets beslist”, zegt Bart Nevens als bevoegd schepen van Erfgoed en Ruimtelijke Ordening.

Eind 2015 ging het gemeentebestuur op zoek ging naar een nevenbestemming voor de kerk in Kortenberg. “Eén van de opties die destijds op tafel lag was de verhuis van de bibliotheek, maar we twijfelden of er wel genoeg plaats zou zijn. Onder leiding van Minister-President Geert Bourgeois en Vice-Minister-President Liesbeth Homans, bood de Vlaamse Regering haalbaarheidsstudies aan. We hebben ons daar op ingeschreven en krijgen nu als eerste Vlaamse gemeente een antwoord. Een pluim voor onze administratie, die snel een vakkundig dossier samenstelde.”

Uit die haalbaarheidsstudie blijkt nu echter dat er toch voldoende plaats zou zijn om de bib in de kerk onder te brengen. "De activiteiten van de bib zijn verenigbaar met de religieuze bestemming. Dat is goed nieuws, want het gaat om een groot gebouw in het hart van onze gemeente. Bovendien kunnen we aanspraak maken op Vlaamse subsidies. We weten dat zo’n nevenbestemming gevoelig ligt, maar het is een interessante denkpiste. Binnenkort gaan we samenzitten met de verschillende betrokken instanties en dan zien we wel waar we landen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is