Belangenconflict loont: Kortenberg kan Vivaqua verlaten

Op 31 mei 2017, over deze onderwerpen: Financiën, Leefmilieu

N-VA Kortenberg is tevreden met de beslissing van de raad van bestuur van de Brusselse watermaatschappij Vivaqua, waardoor Vlaamse gemeenten de intercommunale nog voor het einde van het jaar kunnen verlaten. Omdat Vivaqua zich eerder verzette tegen een mogelijk vertrek, riep het Vlaams Parlement op initiatief van de N-VA een belangenconflict in. “Dat heeft de druk bij de Franstalige partijen opgevoerd en hen rond de onderhandelingstafel gebracht. Dat we eindelijk kunnen uittreden is ook voor Kortenberg goed nieuws”, zegt Vlaams Parlementslid en eerste schepen Bart Nevens.

De Brusselse waterintercommunale Vivaqua verenigt 38 gemeenten, waarvan 15 Vlaamse. Maar de 6 deelnemende Brusselse gemeenten zijn hoofdaandeelhouder, wat maakt dat zij aan de touwtjes trekken. Door een Vlaams-Brussels samenwerkingsakkoord uit 2014 over de grensoverschrijdende intercommunales was Vivaqua al sinds 2014 verplicht om de Vlaamse gemeenten te laten gaan, indien zij dat wensten. “Maar door het Brusselse machtsoverwicht binnen de watermaatschappij hadden de Brusselaars dat zonder een belangenconflict nooit toegestaan”, meent Bart Nevens.

Kortenbergnaar draait niet op voor schuldenlast

"We zijn bijzonder opgetogen dat er nu eindelijk een akkoord is. We zijn vooral tevreden dat de Kortenbergnaar niet mee zal moeten opdraaien voor de schulden van Hydrobru, een andere Brusselse watermaatschappij waarmee Vivaqua fuseert", zegt schepen van financiën Harold Vanheel.

“Hydrobru zeult een schuldenberg van 600 miljoen euro mee en staat voor zware investeringen in een compleet verouderd drinkwaternet”, vult Nevens aan. “De fusie met Hydrobru zou simpelweg de voorbode betekenen van een verdere verwaarlozing op het vlak van waterhuishouding in de verschillende Vlaamse gemeenten. Daar ontsnappen de inwoners van de Vlaamse Rand nu aan."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is