Verslag GR 4 september 2023

Op 8 september 2023, over deze onderwerpen: Erfgoed, Financiën, Jeugd, Leefmilieu, Mobiliteit, Natuur, Sport

Dat het besturen van een gemeente net iets meer mag zijn dan feestjes organiseren of wat fancy enquêtes rondsturen, werd nog maar eens duidelijk op de GR van maandag 4 september. Opnieuw kregen we een bloemlezing van ontbrekende visie, voorgelegde beslissingen die foutief of onvolledig waren, pertinent onjuiste informatie vanuit bevoegde schepenen, adviesraden die niet geconsulteerd werden en procedures die al dan niet moedwillig omzeild worden.

Uiteraard is N-VA voor het openstellen van publieke infrastructuur voor inwoners en verenigingen. Maar bij de voorgestelde beslissing rond jeugdhuizen en – lokalen hebben we een ongemakkelijk gevoel. Niet alleen wordt de jeugd hier geviseerd, maar extra administratieve taken worden toebedeeld aan net die jongeren die zich engageren en zich inzetten voor het algemeen (jeugd) belang. Deze opmerkingen vallen echter op een koude steen bij de bevoegde schepen. Dit terwijl andere verenigingen niet aangezet worden om hun – publieke – infrastructuur open te stellen.

De bespreking van het Beleidsplan Trage Wegen verwerd tot een ware kakafonie en kafkafonie. Geen enkel ingediend bezwaar bleek weerhouden, een verslag van de technische commissie van 14 juni werd slechts tien uur voor aanvang (dus na 2,5 maand) aan de GR bezorgd. Men verwees naar het herziene mobiliteitsplan, maar hierover werd niets van informatie gedeeld met de GR, ondanks herhaalde vragen in het verleden. In het plan wordt bovendien elke visie-vorming vermeden, maar het geeft wel een vrijgeleide om in de toekomst makkelijker tegemoet te treden aan bv landbouwers die voetwegen willen afschaffen.

Verder werd een samenwerkingsverband rond erfgoed voorgesteld. Uiteraard werd er geen advies van de erfgoedcommissie gevraagd of op zijn minst niet gedeeld. Zeer jammer, want Kortenberg kan bogen op experten en ervaren vrijwilligers die instaan voor een zeer kwalitatieve werking van het Erfgoedhuis. Maar voor het bestuur blijkt ons erfgoed van minder belang? Zie ook de dossiers van onze kerkhoven, of de verminking die werd toegestaan aan het Veehof.

Na een investering van meer dan 2 mio EUR in een petanquetempel wordt opnieuw meer dan 750k EUR vrijgemaakt voor vernieuwing van de Colomba-site. Uiteraard steunen we investeringen voor ACKO, maar andere verenigingen, en vooral die in de deelgemeenten blijven – zoals steeds – opnieuw in de kou staan. Bovendien hebben we sterk het gevoel dat het gemeentebestuur hier een loopje neemt met de wettelijke bepalingen om de voorgeschreven procedures te omzeilen door het project kunstmatig op te delen in drie onderdelen.

Dan waren er nog:

  • de parkeerretributies waar het gemeentebestuur aangeeft best fier te zijn op de prestaties van de externe firma die 10 keer meer parkeerboetes uitschrijft;
  • de elektronische informatie-borden die niet overal leesbaar zijn;
  • de verplichting tot oprichten van een deontologische commissie binnen de GR die enkel na tussenkomst van de N-VA fractie zal geagendeerd worden.

En toen moesten we vaststellen dat men zelfs niet weet welke deontologische code op dit moment van toepassing is …

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is